No votes yet.
Please wait...

Dobroczynne działanie wodorostów na ludzki organizm jest znane od wieków. Słodkowodne dostarczają bezcennego białka, morskie zaś są bezkonkurencyjne pod względem zawartości jodu.

Po dziś dzień algi zajmują jedno z pierwszych miejsc w kuchni chińskiej i japońskiej, gdzie niepodzielnie króluje wakame soba – makaron gryczany z algami wakame. W przemyśle spożywczym najpopularniejsze są obecnie agar-agar (E 406) oraz karagen (E 407). Jak można wykorzystywać wodorosty w diecie? Przedstawiamy krótką ściągę.

Pilnują zdrowia i wagi
Algi zawierają do 70 proc. pełnowartościowego białka, są więc bezcennym składnikiem diet wegetariańskich. Kryją też w sobie bogactwo składników mineralnych: wapń i żelazo, potas, siarkę, jod oraz pierwiastki śladowe – mangan, cynk i krzem. To także naturalne źródło bardzo dobrze przyswajalnego żelaza. Mają witaminy z grupy B (w tym B12), beta-karoten, witaminę C oraz K i E. Oczyszczają organizm i wzmacniają odporność, wspomagają pracę serca, obniżają ciśnienie i poziom cholesterolu. Dzięki zawartości jodu są naturalnym środkiem stosowanym przy niedoczynności tarczycy. Korzystnie wpływając na pracę przewodu pokarmowego, wspomagają leczenie otyłości. Zawierają związki zmniejszające apetyt, a nawet pomagające ustabilizować poziom cukru we krwi, co zapobiega nagłym napadom głodu. W trakcie odchudzania z suszonych alg przyrządza się napoje, podkręcające metabolizm oraz regenerujące organizm. W gabinetach odnowy biologicznej z kolei preparaty ze sproszkowanych alg stosuje się do okładów, zawijań i kąpieli, które przyspieszają usuwanie nadmiaru tłuszczu w tkance podskórnej.

Uwaga: w schorzeniach tarczycy przed korzystaniem ze wszystkich preparatów zawierających algi należy skonsultować się z lekarzem, ponieważ wysoka zawartość jodu może mieć wpływ na rozwój tej choroby.

Do zupy, sałatki i ryżu

Bogactwo korzystnych składników alg zależy  od miejsca, w którym rosną, pory roku, pogody, a nawet… fazy księżyca podczas zbioru! Po zebraniu, algi są mrożone albo suszone przed dalszą obróbką.

Potrawy z ich dodatkiem coraz częściej trafiają na nasze stoły. W postaci płatów kupisz je w sklepach ze zdrową żywnością. Przed użyciem namocz je lub tylko wypłucz. Wodę, w której moczyłaś algi, przecedź i wykorzystaj do zupy lub sosu. Pamiętaj, że po namoczeniu wodorosty „puchną” prawie dziesięciokrotnie. Przygotowane algi możesz prażyć na suchej patelni lub w piekarniku, i chrupać jak chipsy; podsmażyć na oleju albo ugotować. Poszatkowane są świetnym dodatkiem do sosów, kanapek, zapiekanek, krokietów, past do pieczywa, ogórków kiszonych i marynowanych oraz sałatek. Fasola, soja i ziarna innych roślin strączkowych będą lżej strawne i ugotują się szybciej z niewielkim dodatkiem alg kombu lub wakame.

U nas najpopularniejsze są nori, wykorzystywane przede wszystkim do sushi. Po namoczeniu można także z powodzeniem dodawać je do zup, duszonego lub smażonego jedzenia albo codziennie schrupać jeden liść. Nori działa moczopędnie, pomaga obniżyć poziom cholesterolu i nadciśnienie tętnicze.

Uwaga: suszone i zmielone algi możesz też używać zamiast soli.

Z tabletką łatwiej

Możesz sięgnąć po rozwiązania bardziej praktyczne: algi kupisz również w postaci tabletek, kapsułek, żelu i proszku. W jednej  dawce gotowego preparatu zwykle znajdują się różne rodzaje alg i dodatkowo wyciągi z aloesu, marchwi, żurawiny, buraka oraz uzupełniająco kompleks pierwiastków śladowych. Profilaktycznie przyjmuje się raz dziennie jedną porcję preparatu. Częstsze dawkowanie lepiej skonsultować z lekarzem.

No votes yet.
Please wait...