Rating: 3.0/5. From 4 votes.
Please wait...

Dieta na jesień jest bogata w warzywa i owoce, ryby i nabiał oraz drób, jest doskonałą propozycją na wzmocnienie i uodpornienie organizmu na jesienne słoty i zimowe mrozy. Różnorodność potraw zapewnia dostarczenie wielorakich składników odżywczych, koniecznych do zachowania sił witalnych organizmu.

Zobacz wszystkie nasze diety 1200 kalorii

Dominującym tłuszczem w diecie na jesienne dni jest oliwa z oliwek. Pieczywo jest smarowane bardzo cienko, prawie nieznane są zasmażki z mąki czy śmietana do podprawiania potraw. Bardzo często sporządza się różne pyszności z dużą ilością czosnku i ziół. Oprócz pięciu posiłków należy wypijać dziennie 1,5-2 litry wody mineralnej niegazowanej, herbaty lub herbatek owocowych bez cukru. Dieta dostarczając organizmowi 1200 kcal dziennie pozwala łatwo i bez uczucia głodu schudnąć.

TRWA: 10-21 dni.

ODCHUDZA: 1,5 kg przez 7 dni.

POLECANA: wszystkim dorosłym, zdrowym osobom.

NIEWSKAZANA DLA: młodzieży, osób ciężko chorych, kobiet w ciąży i matek karmiących.

SZCZEGÓLNIE BOGATA W: witaminy A, C, E, B6 i B12, kwasy omega-3 i omega-6 oraz w potas, cynk i błonnik.

DZIENNA DAWKA KALORII: 1200.

MOŻNA JĄ POWTARZAĆ: co 2-3 miesiące.

Dieta na jesień: 1 Dzień

I śniadanie 245 kcal
Serek homogenizowany naturalny 0% tłuszczu (150 g) wymieszany z rzodkiewkami i szczypiorkiem. Kromka chleba pełnoziarnistego posmarowana niskokaloryczną margaryną, herbata z cytryną.

II śniadanie 220 kcal
Pół bułki grahamki posmarowanej 30 g paszteciku drobiowego, 100 g fasolki szparagowej skropionej masłem.

Obiad 326 kcal
Gołąbki z mięsem, 3-4 marchewki, 2 ziemniaki.

Gołąbki z mięsem
2 liście kapusty, 100 g mielonej wołowiny, mała cebula, 3 pomidory bez skórki, przyprawy. Cebulę posiekać i podsmażyć z mięsem, nałożyć na obgotowane liście kapusty, zawinąć gołąbki, zalać w garnku wodą, dodać pomidory, dusić 30 minut, podawać z gotowaną marchewką.

Podwieczorek 90 kcal
Jabłko pieczone, 150 g.

Kolacja 330 kcal
Zapiekanka ziemniaczana, 100 ml maślanki 0,5%.

Zapiekanka ziemniaczana
125 g ziemniaków, sól, 200 g pomidorów, 30 g twardego żółtego sera, trochę oleju, świeżo zmielony pieprz, 50 g kwaśnej śmietany, 50 g mleka chudego, szałwia i rozmaryn w proszku, 4 łyżki posiekanych ziół mieszanych.
Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie plasterki. Podgotować przez 10 minut w osolonej wodzie. Pomidory sparzyć gorącą wodą, wstawić pod bieżącą zimną wodę, obrać i pokroić w plasterki. Ser pokroić na cienkie plasterki, następnie na małe czworokąty. Podgotowane plasterki ziemniaków odsączyć, składniki wkładać na przemian jak dachówki do ognioodpornej formy, lekko wysmarowanej olejem, posypując co chwilę solą i pieprzem. Śmietanę wymieszać z mlekiem, szałwią i rozmarynem oraz posiekanymi ziołami, przyprawić solą i pieprzem, polać zapiekankę. Piec w piekarniku podgrzanym do 200 stopni C przez 30-40 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.

Dieta na jesień: 2 DZIEŃ

I śniadanie 256 kcal
2 łyżki muesli z orzechami i rodzynkami zalane 150 ml kefiru, pokrojone na cząstki małe jabłko i kiwi.

II śniadanie 105 kcal
Kromka chleba sitkowego cienko posmarowana margaryną light, plaster szynki drobiowej na liściach cykorii, ogórek, herbata zielona.

Obiad 420 kcal

Placuszki twarogowe z sosem grzybowym

5 g masła, szczypta soli, starta gałka muszkatołowa, 1 małe jajko, 125 g chudego twarogu, 2 łyżki mąki. Na sos: 10 g suszonych grzybów chińskich albo prawdziwków, 125 g pieczarek, 1 filiżanka rosołu z kostki, 1 łyżeczka soku z cytryny, trochę rozmarynu albo szałwii w proszku, 1 łyżka kwaśnej śmietany, ziarenka pieprzu, 1 łyżka posiekanej pietruszki, 1 mały pomidor.

Masło wymieszać do konsystencji pianki z solą, gałką muszkatołową i jajkiem, widelcem albo trzepaczką. Domieszać stopniowo – po łyżeczce – twaróg i mąkę. Wyjmować porcje placuszków łyżką, zamaczaną w wodzie, układając je w ogniotrwałej formie. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 225 stopni C na złotobrązowy kolor. Namoczyć suszone grzyby. Pokroić je w pasemka. Pieczarki opłukać, grzyby pokroić na plasterki. Gotować wraz z sokiem z cytryny, rozmarynem, szałwią 10 minut w rosole. Śmietanę wymieszać z solą, ziarenkami pieprzu oraz posiekaną natką, domieszać do grzybów. Sos grzybowy podawać z placuszkami, kawałeczkami pomidora i kawałeczkiem cytryny.

Podwieczorek 170 kcal
Ciasto drożdżowe z jabłkiem (50 g).

Kolacja 250 kcal

Nadziewana cukinia

Mała cukinia, 250 g, sól, ocet, 100 g tatara, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka musztardy, prowansalska mieszanka ziół, 1 łyżka drobno posiekanej świeżej pietruszki, 10 g startego parmezanu, 1 pomidor.

Cukinię umyć, odkroić końce i przepołowić wzdłuż. Obgotować w lekko osolonej wodzie, zakwaszonej octem, na małym ogniu 5 minut, wyjąć z garnka i położyć na ogniotrwały talerz. Tatar, koncentrat pomidorowy, musztardę, mieszankę ziół, pietruszkę i sól wymieszać, tak aby powstała pikantna masa. W połówkach cukinii wydrążyć łyżką zagłębienia, wyjęty miąższ posiekać i dodać do mięsa. Masą napełnić „stateczki” cukiniowe. Posypać startym parmezanem i piec 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C. Podawać z kawałkami pomidora na liściu sałaty/roszponki lub kapusty pekińskiej.

Dieta na jesień: 3 DZIEŃ

I śniadanie 316 kcal
2 kromki chleba graham posmarowane kremem z bakłażana, kapusta pekińska z jabłkiem i groszkiem zielonym skropiona sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, kawa zbożowa bez cukru.

Krem z bakłażana
1/2 średniego bakłażana, 1/2 łyżeczki oregano, 1 ząbek czosnku, łyżka oliwy z oliwek, sól, pieprz.
Bakłażana naciąć małym nożem i piec w brytfance w piekarniku 40 minut. Po wyjęciu obrać ze skóry, posiekać na kawałki, włożyć do miski i połączyć z oregano, zgniecionym ząbkiem czosnku, oliwą i przyprawami. Mieszać trzepaczką do uzyskania jednolitej masy.

II śniadanie 128 kcal
Jogurt naturalny, 150 ml, z łyżką otrąb pszennych.

Obiad 344 kcal
Filet z łososia (dorsza) na sałatce z białej rzodkwi, ziemniaki purée.

Filet na sałatce
100 g łososia (lub innej ryby), 1/2 łyżeczki oleju, 3 łyżki wywaru warzywnego, 1 łyżeczka sosu sojowego, 150 g białej rzodkwi, dymka. Na sos: 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek,1 łyżeczka białego octu winnego, 1 łyżeczka soku z cytryny, 2 łyżeczki soku pomarańczowego, papryka, sól, sezam.
Rybę podsmażyć z obydwu stron, podlać 3 łyżkami wywaru warzywnego i gotować pod przykryciem 5 minut. Skropić łyżeczką sosu sojowego. Rzodkiew zetrzeć. Dymkę pokroić w cienkie krążki i wymieszać z rzodkwią. Składniki na sos połączyć, wymieszać, doprawić do smaku. Łososia i sałatkę ułożyć na talerzu i skropić sosem. Całość posypać sezamem.

Podwieczorek 100 kcal
2 kiwi.

Kolacja 328 kcal
Przysmak brokułowy, tost graham z plasterkiem chudej szynki, średni pomidor z małą cebulką, herbata zielona.

Przysmak brokułowy
1 szklanka brokułów, 1 łyżka soku pomarańczowego, pół czerwonej cebuli, kilka kropli octu z białego wina, 1/2 łyżeczki sosu sojowego, 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek, odrobina musztardy.
Umyte brokuły podzielić na różyczki, ugotować do miękkości. W miseczce wymieszać sok pomarańczowy, ocet, sos sojowy, musztardę i oliwę. Dodać cząstki obranej pomarańczy, brokuły oraz drobno posiekaną cebulkę. Delikatnie wymieszać.

Dieta na jesień: 4 DZIEŃ

I śniadanie 253 kcal
Jajecznica z 3 białek z 3 pieczarkami i szczypiorkiem, kromka chleba sitkowego, surówka z papryki czerwonej, kapusty kwaszonej, kukurydzy z oliwą z oliwek.

II śniadanie 116 kcal
Koktajl z mleka 0,5%, 150 ml, i połówki banana.

Obiad 384 kcal
200 g kurczaka pieczonego w folii z ziołami, 150 g surówki z porów, marchewki i ogórka kwaszonego wymieszanej z jogurtem, fasolka szparagowa z łyżeczką masła, 1 ziemniak.

Podwieczorek 164 kcal

Naleśniki dietetyczne
20 g mąki pełnoziarnistej, 1/4 szklanki mleka 0,5% tłuszczu, łyżka oleju, 1/3 opakowania twarożku homogenizowanego (100 g), kiwi, mandarynki.
Mąkę przesiać przez sitko, dokładnie zmiksować z mlekiem, tak żeby nie było grudek, dodać olej, wymieszać. Na teflonowej patelni usmażyć 2 małe cienkie naleśniki. Posmarować twarożkiem, zwinąć, udekorować owocami.

Kolacja 285 kcal

Sałatka makaronowa z brokułami
40 g makaronu wstążki, 150 g brokułów podzielonych na różyczki, ugotowanych na umiarkowanie miękko, 100 g cukinii lub kabaczka, pokrojonych w cienkie paski, strąk papryki pokrojony w kostkę.
Składniki wymieszać i zrobić sos: 1 łyżeczka oleju, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżka octu winnego, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżka soku z pomarańczy. Wymieszać, posolić, posypać papryką. Polać sosem sałatkę.

Dieta na jesień: 5 DZIEŃ

I śniadanie 294 kcal

Przysmak chrzanowy
Kromka chleba pełnoziarnistego posmarowana 1-2 łyżeczkami chrzanu śmietankowego, obłożona plasterkami pomidora i listkami natki pomiędzy cząstkami jajka ugotowanego na twardo.
Kawa mleczno-zbożowa, 150 ml, bez cukru.

II śniadanie 176 kcal
200 g surówki z kapusty kwaszonej z jabłkiem, natką, papryką czerwoną z kromką pieczywa chrupkiego cienko posmarowaną margaryną light oraz 2 plasterkami kiełbasy szynkowej. Herbata zielona bez cukru.

Obiad 382 kcal
Flądra (lub inna świeża lub mrożona ryba) w sosie pomarańczowo-jogurtowym, ziemniaki opiekane, 2 średnie, surówka z białej kapusty z łyżeczką majonezu.

Flądra w sosie pomarańczowo-jogurtowym
150 g filetów z flądry, 1/2 świeżego soku z pomarańczy, 5 łyżek jogurtu naturalnego.
Rybę usmażyć z obu stron na niewielkiej ilości tłuszczu. Sok pomarańczowy wymieszać z jogurtem, doprawić do smaku, gotować 5 minut i polać rybę.

Podwieczorek 60 kcal
Grejpfrut, 240 g.

Kolacja 292 kcal
Twaróg w kapeluszu, kromka chleba graham.

Twaróg w kapeluszu
150 g średniej wielkości pieczarek, 1 łyżeczka masła, 100 g chudego sera twarogowego, 10 g utartego sera żółtego, 1 łyżeczka drobno posiekanej cebuli, natka pietruszki, sól.
Pieczarki opłukać, osuszyć, obciąć ogonki. Trzonki drobno posiekać. Kapelusze podsmażyć na maśle (na małym ogniu 5 minut). Twaróg wymieszać z pokrojonymi trzonkami pieczarek, cebulą i żółtym serem, posolić. Masą napełnić kapelusze pieczarek, posypać pietruszką. Zapiekać 10 minut w temperaturze 180 stopni C.

Dieta na jesień: 6 DZIEŃ

I śniadanie 275 kcal
Budyń mleczny waniliowy, 250 ml, z 2 łyżkami konfitury.

II śniadanie 118 kcal
Kanapka z kromki chleba razowego z margaryną, plasterkiem polędwicy i listkami cykorii.

Obiad 390 kcal
Spaghetti po bolońsku, sałata z sosem winegret.

Spaghetti po bolońsku
100 g mielonego mięsa wołowego, 2 łyżki posiekanych kurzych wątróbek, posiekana cebulka, 1/2 marchewki startej na tarce, 2 posiekane pomidory bez skórki, 2 pokrojone w plasterki pieczarki, posiekany ząbek czosnku, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, szklanka ugotowanego, gorącego makaronu, łyżeczka tartego parmezanu.
Na oliwie podsmażyć pieczarki, cebulę, czosnek, dodać mięso, wątróbkę i smażyć kilka minut. Dodać pomidory, marchewkę i dusić pod przykryciem 20 minut, dolewając odrobinę wody (powinien powstać gęsty sos). Sosem polać makaron, posypać parmezanem.

Podwieczorek 160 kcal
100 g ulubionych owoców zalanych 200 ml galaretki.

Kolacja 265 kcal
Pulpeciki z ryby, warzywa gotowane z jogurtem naturalnym i czosnkiem, kilka gotowanych brukselek, 2 ziemniaki z kminkiem.

Pulpeciki z ryby
100 g filetów z dorsza (lub innej ryby), mała cebulka, 2 białka jajka, łyżka posiekanej natki pietruszki.
Rybę zemleć lub bardzo drobno posiekać. Wymieszać z posiekaną cebulką, pianą z białek i natką. Doprawić do smaku. Uformować małe pulpeciki i wrzucać na wrzątek (lub bulion warzywny). Gotować kilka minut. Podawać z warzywami.

Dieta na jesień: 7 DZIEŃ

I śniadanie 288 kcal
Serek ziarnisty light na ostro, połówka bułeczki grahamki, bawarka.

Serek ziarnisty na ostro
150 g serka ziarnistego light wymieszać ze szczypiorkiem, pokrojonym ogórkiem konserwowym, łyżeczką pestek ze słonecznika, papryką ostrą i kminkiem.

II śniadanie 61 kcal
1 kromka pieczywa chrupkiego posmarowana 3 łyżeczkami powideł śliwkowych.

Obiad 395 kcal
Schab w porach, sałatka z buraczków, fasolka szparagowa zielona, marchewka oprószana.

Schab w porach
150 g schabu,1 por, pieprz, sól, 1 łyżka bitej śmietany,1 łyżka mąki, 1 szklanka wywaru warzywnego.
Mięso natrzeć solą i pieprzem. Zalać wywarem z warzyw, wstawić do piekarnika na 15-20 minut w temperaturze 220 stopni C. Z pora zdejmować liście, wrzucać pojedynczo na wrzątek na 2 minuty i rozkładać na ściereczce. Mięso wyjąć, ułożyć na liściach, zawinąć w nie. Włożyć do wywaru, wstawić do piekarnika na 30 minut. Przykryć folią i odstawić. Sos zagotować, dodać bitą śmietanę, zagęścić mąką i przyprawić do smaku. Podać w sosjerce. Oddzielnie podać bukiet sałatkowy.

Podwieczorek 60 kcal
Sok z czarnej porzeczki,150 ml.

Kolacja 390 kcal

Ryż z chińskimi warzywami, sałatka z żółtej i czerwonej papryki z kilkoma czarnymi oliwkami.

Ryż z chińskimi warzywami

1-2 szklanki warzyw mrożonych – mieszanki chińskiej, 1 szklanka ugotowanego ciemnego ryżu, 1 łyżka oleju, roztarty ząbek czosnku, 1 cm utartego korzenia imbirowego lub 1/4 łyżeczki imbiru w proszku, 1 łyżeczka sosu sojowego. Olej rozgrzać z przyprawami, dodać warzywa, smażyć 8-10 minut. Wyłożyć w środek wieńca z ryżu.

Dieta na jesień: podsumowanie

Mamy nadzieję że dieta na jesień okaże się przydatna. Życzymy dobrych efektów

Rating: 3.0/5. From 4 votes.
Please wait...

Comments

  1. Dieta wygląda nieźle dzisiaj zaczynam

    No votes yet.
    Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *