No votes yet.
Please wait...

Dietetyka jest czymś w rodzaju powołania. Ta profesja to nie tylko szansa zapoznania się z najnowszymi osiągnięciami nauki, ale też satysfakcja z twórczej pracy z ludźmi i radość z osiąganych wspólnie z nimi sukcesów.

Dane statystyczne prognozujące wzrost problemów z otyłością świadczą o tym, że pracy dietetykom nie zabraknie. Już teraz mówią one, że w Polsce połowa dorosłych ma nadwagę lub cierpi na otyłość, a liczba ta stale wzrasta. Żeby zostać dietetykiem, nie wystarczy tylko wiedzieć, co i jak należy jeść. Potrzebna jest znajomość anatomii, fizjologii, psychologii czy immunologii. Jeśli myślałaś kiedyś o karierze w dietetyce, sprawdź, w jaki sposób możesz ją zrobić.

Jeden zawód, wiele możliwości

Praca dietetyka wymaga wszechstronnej wiedzy, a poszczególne zagadnienia wzajemnie się uzupełniają. W czasie nauki przyszli dietetycy uczą się przede wszystkim, jak planować racjonalne żywienie. Ale by to ocenić, potrzebna jest wiedza o stanie zdrowia i stopniu odżywienia danej osoby (czy jest niedożywiona albo czy cierpi na nadwagę, otyłość lub nadmiar tkanki tłuszczowej mimo poprawnej wagi). Bardzo ważnym zagadnieniem jest także profilaktyka chorób dietozależnych (powstających na tle nieprawidłowej diety) oraz wiedza o tym, jakie są interakcje między przyjmowanymi lekami a pożywieniem (o czym często zapominają sami lekarze). Dietetycy uczą się prowadzenia edukacji żywieniowej i sposobów motywowania pacjentów do pracy nad sobą. Program studiów z zakresu dietetyki obejmuje wiedzę o problemach zdrowia publicznego, a także znajmość socjologii, pedagogiki, ustawodawstwa żywnościowego, genetyki, mikrobiologii, biochemii, toksykologii, biostatystyki, zarządzania czy podstaw rehabilitacji ruchowej. Kolejne zadanie dla ekspertów w zakresie żywienia to kontrole jakości produktów spożywczych, nadzór nad warunkami ich przechowywania i produkcji. Studenci poznają przyszły zawód poprzez praktyki w szpitalach, instytutach, poradniach żywieniowych. Wszystkie uczelnie kształcące dietetyków kładą nacisk na języki obce, tak by ich absolwenci mogli podjąć pracę także poza granicami kraju.

Dyplom i co dalej

Możliwości pracy jest wiele. Dietetycy zatrudniani są w szpitalach i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej. Bardzo popularne stały się obecnie prywatne poradnie dietetyczne. Specjaliści poszukiwani są także w zakładach dostarczających posiłki do szpitali, czyli w ramach tak zwanego cateringu, gdzie planują i nadzorują realizację zleconych diet. Dietetycy są zatrudniani także jako konsultanci gwiazd (pomagają im w utrzymywaniu atrakcyjnego wyglądu i szczupłej sylwetki) czy sportowców (wspierają w uzyskaniu jak najlepszych wyników). Często pracują też w dużych koncernach produkujących suplementy diety, żywność dla dzieci albo preparaty dla osób wyniszczonych chorobami. Możliwości jest naprawdę wiele.

Predyspozycje

Ponieważ dietetyk pracuje z ludźmi, powinien posiadać cechy takie jak: otwartość na drugiego człowieka i wyrozumiałość, gdy pacjent chwilowo przestanie przestrzegać zaleceń. Niezbędna jest empatia, chęć zrozumienia, z czego wynikają porażki w odchudzaniu oraz wytrwaniu w diecie leczniczej. Trzeba być gotowym do udzielania doraźnej pomocy, porady, trochę jak lekarz czy pielęgniarka.

Dietetyka wciąż się rozwija, badania naukowe dostarczają coraz więcej informacji o wpływie pożywienia na funkcjonowanie organizmu. Trzeba nastawić się na stałe  zdobywanie wiedzy – nie tylko w ramach studiów, lecz także po ich ukończeniu.Można powiedzieć, że dietetyka łączy w sobie kilka profesji: lekarza (znajomość   chorób oraz zasad leczenia), psychologa (umiejętność stymulowania do zmian) i rehabilitanta (dostosowanie aktywności fizycznej do zamierzonych efektów, stanu chorego i jego możliwości).

Zostań specjalistą

Dietetycy jeszcze do niedawna zdobywali wiedzę w ramach studium policealnego. Obecnie coraz więcej uczelni wyższych (akademii medycznych, uniwersytetów, akademii rolniczych) oferuje chętnym studia wyższe z tego zakresu. Po ukończeniu studiów dietetycy uzyskują różne dyplomy: po akademiach rolniczych – tytuł magistra inżyniera, po akademiach medycznych – magistra i licencjata. Od pewnego czasu realizowane są studia dwustopniowe: w ramach I stopnia (po okresie 3 lat lub 3,5 roku, w zależności od uczelni) można uzyskać tytuł inżyniera lub licencjata, w ramach II stopnia (po kolejnych 2 latach) – tytuł magistra. Osoby, które ukończyły szkołę policealną, uzyskują tytuł technika.

Dokąd na studia

Dietetyka na uczelniach medycznych: 
Uniwersytet Medyczny w Białymstoku, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach, Pomorska Akademia Medyczna w Szczecinie, Gdański Uniwersytet Medyczny, Akademia Medyczna im. Piastów Śląskich we Wrocławiu, Warszawski Uniwersytet Medyczny, Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, Uniwersytet M. Kopernika w Toruniu, Uniwersytet Medyczny w Łodzi, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Kierunek żywienie człowieka oferują: 
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie (specjalizacja w zakresie żywienia człowieka), Akademia  Rolnicza w Poznaniu, Akademia  Rolnicza w Szczecinie,
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Akademia  Rolnicza we Wrocławiu.

Kierunek technologia żywności  (dla osób bardziej zainteresowanych produkcją oraz maszynami używanymi w ramach wytwarzania, przetwarzania i utrwalania żywności) oferuje większość akademii rolniczych.

Psychodietetykę, czyli studia łączące wiedzę z dietetyki i psychologii, oferuje Szkoła Wyższa Psychologii Społecznej w Warszawie. Studenci poznają wpływ  czynników psychologicznych na przyrost masy ciała, zagadnienia związane z zaburzeniami odżywiania (anoreksją, bulimią), motywacją i wpływem zachowań żywieniowych na występowanie chorób dietozależnych.

Wiedzę z zakresu żywienia można poszerzyć w ramach studiów podyplomowych na licznych uczelniach niepublicznych oraz w Instytucie Żywności i Żywienia w Warszawie, który ma w swej ofercie studia podyplomowe: „Bezpieczeństwo żywności i żywienia” oraz „Poradnictwo dietetyczne – postępy w żywieniu człowieka”.

ZAROBKI  (kwoty średnie, na podstawie przeglądu ofert poradni dietetycznych):

– porada dietetyczna – ok. 80 zł,
– wizyta kontrolna – ok. 50 zł,
– porada dietetyczna internetowa – ok. 60 zł,
– ocena sposobu odżywiania – ok. 20–80 zł,
– pomiar zawartości tkanki tłuszczowej specjalnym urządzeniem – ok. 60–80 zł,
– ułożenie standardowej 7-dniowej diety – ok. 100 zł,
– dieta 7-dniowa w  schorzeniach –ok. 150–180 zł,
jadłospis 14-dniowy – ok. 200 zł,
– jadłospis miesięczny – ok. 350 zł,
– opracowanie nowych zestawów posiłków do istniejącej już diety (zestawy 1-dniowe) – 15–20 zł,
– warsztaty z zakresu edukacji żywieniowej – ok. 40–50 zł od osoby.

Dietetycy często prowadzą także szkolenia dla firm (cena do uzgodnienia), biorą udział w tworzeniu jadłospisów w ramach wczasów odchudzających (cena wczasów to ok. 2000 tys. za tydzień). Praca na stanowisku dietetyka w szpitalu pozwala na zarobienie ok. 2000–2500 zł miesięcznie.

No votes yet.
Please wait...