Wykupując wakacyjny pobyt w ośrodku z wyżywieniem, chcesz odpocząć od codziennego gotowania, zakupów i zmywania sterty naczyń po obiedzie. Podpowiadamy, jak odchudzić dania serwowane w pensjonatach i domach wczasowych oraz co wybierać z zaproponowanego menu.
Pamiętaj, że kuchnia i rodzaj serwowanych posiłków zależy od miejsca, które wybierasz. Również liczba i objętość dań jest uwarunkowana tym, jaką masz wizję urlopu. Jeśli marzy ci się „nicnierobienie” i wylegiwanie się w promieniach słońca, pewnie chętniej skorzystasz z hotelowego menu. Ale jeśli zapragniesz zwiedzić wszystko, co możliwe w okolicy, będziesz częstszym gościem w restauracjach, gdzie wybór dań jest o wiele większy.
Decyzja należy do ciebie
Pomyśl, ile posiłków wykupić w ośrodku czy hotelu, a ile zorganizować we własnym zakresie, tak, by mieć swobodę czasową i jeść różnorodnie. Najczęściej korzysta się z dwóch posiłków: śniadania i obiadu, czy też obiadokolacji. Rzadko zdarzają się stałe zestawy – chyba że na kwaterach prywatnych. W większości ośrodków uniwersalnym rozwiązaniem jest szwedzki stół, który udostępnia gościom kilka, a nawet kilkanaście potraw, do dowolnego komponowania. Dzięki temu możesz wybrać składniki według własnych upodobań kulinarnych i dietetycznych, regulować częstotliwość i liczbę spożywanych posiłków.
Sztuka uników
Na śniadanie nie jedz pieczywa białego, cukierniczego i bagietek, jajecznicy na maśle i bekonie, tłustego twarogu i wędlin, nie pij dosładzanych, gazowanych napojów. Wielkość porcji też się liczy, chociaż akurat przy śniadaniu możesz „zaszaleć”.
Na obiad unikaj pieczeni w sosie i tłustych mięs w panierce, dodatków skrobiowych (zwłaszcza kraszonych ziemniaków i klusek), zabielanych zup. Zrezygnuj z przystawek i deserów.
Oto racjonalny przykład jednodniowego menu. Dania możesz zamówić w restauracji lub hotelu albo przygotować samodzielnie (skorzystaj z naszych wskazówek ilościowych). Proponowany zestaw ma zaledwie 1000 kcal
Śniadanie
Jajecznica z ciemnym pieczywem i kawałkami pomidorów
•1 jajo (65 g) •łyżeczki masła (4,5 g) = 2 łyżki jajecznicy •kromka pieczywa pełnoziarnistego (40 g) •2 pomidory (200 g) •szczypiorek
Przekąska
Małe opakowanie jogurtu naturalnego light (150 g) z porcją świeżych owoców
•140 g grejpfruta (1/3 średniej sztuki)
•110 g pomarańczy (1/2 średniej )
•175 g malin (szklanka świeżych)
•180 g kiwi (średnia sztuka)
•50 g banana (1/2 mniejszej sztuki)
•115 g jagód (1/2 szklanki)
Obiad
Pieczeń wołowa z warzywami gotowanymi i białym ryżem
•średni plaster pieczeni wołowej (120 g) •5 różyczek gotowanego brokuła (250 g) •czubata łyżka gotowanego ryżu białego (35 g) •szklanka wody z cytryną (250 ml)
Podwieczorek
•szklanka soku ze świeżych pomarańczy (250 ml)
Kolacja
Ryba grillowana z warzywami
•mała porcja dorsza z grilla (120 g) •sałata (dowolna ilość) •średni ogórek (150 g)
•2 pomidory (200 g) •lampka czerwonego wytrawnego wina (150 ml)