No votes yet.
Please wait...

Okres zimowy sprzyja przeziębieniom i infekcjom grypowym. Jak postępować, by odchudzając się teraz, nie narazić się na osłabienie organizmu.

Zacznijmy od tego, że osoby puszyste, wbrew temu, co się powszechnie sądzi,  nie są dobrze odżywione. Posiadanie dużej ilości tkanki tłuszczowej wiąże się często z niedoborami witaminowo-mineralnymi. Dlatego ważne jest to, by podejmując decyzję o odchudzaniu, zastanowić się, a najlepiej poradzić się lekarza lub dietetyka, jakie suplementy witaminowe i mineralne stosować w trakcie diety. Wszystkie diety odchudzające eliminują pewne grupy produktów i zmniejszają ilość zjadanego pokarmu, a im nadwaga większa, tym ograniczenia powinny trwać dłużej.

Rozpoczynanie odchudzania w okresie zimowym w naturalny sposób wiąże się ze zmniejszeniem podaży witaminy C, która  nie powinna być przez nas spożywana w nadmiarze. Nie będzie jej za dużo, jeśli pochodzi z naturalnych źródeł pokarmowych.  Ale z suplementacją trzeba już uważać i korzystać przede wszystkim z mrożonek.

Trzeba zdawać sobie sprawę, że w procesie odchudzania zachodzi w organizmie przestrojenie metaboliczne. Musimy doprowadzić do takiego stanu, by organizm czerpał energię potrzebną  do swoich funkcji życiowych  z zapasów tłuszczowych. To jest istota odchudzania. Zanim jednak do tego dojdzie, w pierwszej fazie odchudzania zachodzi głównie ubytek wody. Cieszymy się, że waga spada, lecz, niestety, nie jest to jeszcze spalanie tkanki tłuszczowej.  Dopiero piątego dnia stosowania diety odchudzającej zaczyna się zużywanie pokładów energetycznych z tkanki tłuszczowej.  Okres odchudzania wymaga podawania składników mineralnych i witamin, które uciekają z wodą, a poza tym może być ich również za mało w długim procesie walki z nadmiarem kilogramów.

Teoretycznie dobrze zbilansowana dieta jest bezpieczna, ale wiele osób odchudza się na własną rękę lub nie przestrzega rygorystycznie zaleceń dietetyka. Co może być najbardziej szkodliwe w samodzielnym odchudzaniu?

Nie ma takiego  produktu spożywczego, który miałby wszystkie składniki potrzebne organizmowi, dlatego stosowanie monodiet, nastawionych na jedną grupę produktów, jest zawsze obciążone poważnym błędem i na pewno doprowadzi do wystąpienia poważnych niedoborów  witaminowo-mineralnych. Stosując  dietę owocowo-warzywną będziemy mieli niedobór aminokwasów, a z kolei dieta mięsna czy mięsno-tłuszczowa  spowoduje braki witaminowe.

Kogo należy się poradzić, aby wiedzieć, jakie preparaty powinniśmy przyjmować podczas odchudzania, szczególnie w okresie zimowym? W aptekach jest mnóstwo suplementów, toteż trudno się zdecydować na konkretny preparat.

Myślę, że wystarczy rozmowa w aptece z farmaceutą, który jest przygotowany do udzielania porad dotyczących wszystkich preparatów dostępnych bez recepty. Ważne, by był to preparat multi, czyli zabezpieczający organizm na wielu płaszczyznach.  Jest to wygodne, bo wystarczy jedna tabletka dziennie i wszystkie składniki będą dostarczone. Trzeba też pamiętać o tym , że w zależności od pory roku stosuje się różne  zestawy witamin i minerałów,  potrzebna jest więc fachowa porada.

Kiedyś uniwersalnym preparatem wzmacniającym organizm w okresie zimowym był tran. Czy nadal jest godny polecenia?

Po wielu latach przerwy na świecie wraca się do tranu, który ma kilka bardzo wartościowych składników. Jest źródłem kwasów omega-3, które chronią przed miażdżycą i odpowiadają za tworzenie się ciał odpornościowych w organizmie. Ma witaminy D i E oraz cenny selen, który jest czynnikiem przeciwnowotworowym, a często mamy go za mało. Tran powinien wrócić do naszego jadłospisu. Ważne jest podawanie go dzieciom, bo wpływa na prawidłowy rozwój centralnego układu nerwowego. Trzeba pamiętać jednak, że tran jest tłuszczem, ma więc dużo kalorii (miarka 15 ml tranu  –  porcja dla dorosłego człowieka – to ponad 120 kcal). Osobom w okresie odchudzania polecałabym przyjmowanie tranu w postaci kapsułek, w których mamy skoncentrowane właściwości tranu z  jednocześnie ograniczoną kalorycznością.

Jakie symptomy sygnalizują odchudzającej się osobie niedobory witaminowo-mineralne?

Jeśli ktoś się odchudza nieprawidłowo, po pewnym czasie zauważy wypadanie włosów, łamliwość paznokci – sygnały świadczące o niedoborach, przede wszystkim mineralnych. Również częste infekcje kataralne, przeziębieniowe są  dowodem, że organizm osłabia się i naturalna odporność się zmniejsza. Odchudzanie to nie jest, tylko proste ograniczanie ilości kalorii w pożywieniu. Równolegle musi być zabezpieczone prawidłowe funkcjonowanie organizmu i ubytek masy ciała spowodowany zbilansowaną dietą i zwiększoną aktywnością ruchową.

***

Piątego dnia stosowania diety odchudzającej zaczyna się zużywanie pokładów energetycznych z tkanki tłuszczowej. Okres odchudzania wymaga podawania składników mineralnych i witamin, które uciekają z wodą, a poza tym może być ich również za mało w długim procesie walki z nadmiarem kilogramów.

No votes yet.
Please wait...