Co zaproponować dziecku zamiast wysokokalorycznych posiłków? Oto kilka potraw, które są niskokaloryczne, a jednocześnie wyglądają apetycznie.
Śniadanie
Kolorowa pasta z białego sera z warzywami
• Mieszamy ser z pokrojoną papryką żółtą i czerwoną, rzodkiewkami oraz szczypiorkiem.
Kolorowa sałatka z jajek, pomidorów i zielonego groszku
• Kroimy jajka na twardo, mieszamy z pomidorami, groszkiem i szczypiorkiem, przyprawiamy ziołami.
Pasta z tuńczyka
• Mieszamy tuńczyka w sosie własnym z jajkami na twardo i zielonym ogórkiem.
Zupa krem z zielonego groszku
• Ugotowany groszek miksujemy i zaprawiamy śmietaną, a następnie posypujemy natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Kurczak z warzywami
• Pierś z kurczaka, cukinię, marchew oraz pory dusimy i przyprawiamy tymiankiem.
Pulpeciki drobiowe
• Mielone mięso drobiowe mieszamy z twarożkiem, tak uformowane klopsiki gotujemy i podajemy z sosem koperkowym.
Podwieczorek
Podwieczorek serwowany dzieciom może mieć postać deseru. Do niskokalorycznych deserów należą świeże owoce, surówki owocowe oraz owoce pieczone. Również galaretki owocowe nie zawierają dużo kalorii.
Kolacja
Warzywa z serem feta
• Zapiekamy bakłażany, cukinię, marchew, cebulę i pomidory. Tak zapieczone posypujemy serem feta.
Sałatka z wędliny
• Pokrojoną szynkę drobiową mieszamy z kapustą pekińską, ogórkiem kiszonym, jabłkiem i jogurtem naturalnym.
Warto wiedzieć
Jako dodatek do śniadania poleca się porcję pieczywa. Najlepsze jest pieczywo pełnoziarniste ciemne.
Stosunkowo niskokaloryczne są pieczone ryby (dorsz, pstrąg, łosoś) – surową rybę wystarczy posypać ziołami i upiec.
Zamiast lodów można podać sorbety, mrożone desery sporządzone z przetartych owoców (z truskawek, malin, jagód).
Jako ciepłe kolacje (np. po długiej wycieczce) doskonale sprawdzają się dania warzywne. Są smaczne i niskokaloryczne.