Ekspresowa trzydniowa dieta sokowa oczyszczająca to wstęp do właściwego odchudzania. Jeśli musisz pozbyć się sporej ilości kilogramów, zastosuj ją na początku gubienia nadwagi. Oczyści ci organizm, pomoże pozbyć się toksyn i nadmiaru wody, wyreguluje godziny posiłków.
W diecie oczyszczającej najbardziej polecane są soki: pomidorowy, wielowarzywne, z buraków, z kwaszonej kapusty, z selera, grejpfrutowy, pomarańczowy i jabłkowy
Dieta sokowa dzień 1
W pierwszym dniu diety pije się dowolne ilości soków warzywnych lub owocowych, świeżo wyciskanych lub niesłodzonych, dostępnych w kartonach. Najbardziej polecane: pomidorowy, wielowarzywne, z buraków, z kwaszonej kapusty, z selera, grejpfrutowy, pomarańczowy i jabłkowy. Najlepiej przygotować je samodzielnie i pić tuż po przygotowaniu. Soki warzywne (pomidorowy) można spożywać na zimno, jak i lekko podgrzane, z dodatkiem bazylii czy tymianku. Trzeba pić dużo niegazowanej wody mineralnej, herbatek owocowych bez cukru, niesłodzonej herbaty zielonej, czerwonej oraz naparów z melisy czy rumianku.
Dieta sokowa dzień 2
Tylko picie jak największej ilości niegazowanej wody mineralnej, herbatek owocowych bez cukru, niesłodzonej herbaty zielonej, czerwonej oraz ziół z melisy czy rumianku.
Szklanka soku wielowarzywnego + 200–300 g chrupkich warzyw, papryki, rzodkiewek, ogórka, kalarepki.
2 Śniadanie
Szklanka soku owocowego + duży grejpfrut.
Szklanka soku wielowarzywnego + dowolnie duża porcja warzyw gotowanych i surowych (poza ziemniakami, kukurydzą i roślinami strączkowymi, marchewką gotowaną, buraczkami).
Podwieczorek
Szklanka soku owocowego + małe jabłko.
Kolacja
Talerz zielonej zupy krem (przygotowana z 200 g brokułów i 1 małego ziemniaka, ugotowanych w małej ilości wody z dodatkiem przypraw
i zmiksowanych na jednolitą, gęstą zupę krem).
Dzień 3 diety sokowej
Śniadanie
2 szklanki soku wielowarzywnego + 100 g chudego twarogu wymieszane ze 150-200 g dowolnych warzyw: pomidor, rzodkiewki, ogórek, papryka.
2 śniadanie
Szklanka soku owocowego + 1 kiwi.
Obiad
Półmisek warzyw gotowanych i surowych (można wykorzystać dowolne warzywa, poza ziemniakami, kukurydzą i roślinami strączkowymi, marchewką gotowaną, buraczkami) + sos przygotowany ze 100 g jogurtu naturalnego wymieszanego z dużą ilością ziół świeżych lub suszonych, bazylii lub koperku.
Podwieczorek
Szklanka soku owocowego + 1 mała pomarańcza lub duża mandarynka.
Kolacja
Szklanka soku warzywnego + sałatka przygotowana z 200-250 g dowolnych warzyw gotowanych i surowych z dodatkiem kilku łyżek chudego jogurtu naturalnego i przypraw ziołowych.
Powodzenia w stosowaniu diety sokowej!
