zupy_02

Są sycące, a nie tuczą. Ponadto rozgrzewają, co zimą jest bardzo ważnym atutem. Nie wierzycie? Oto osiem powodów, dla których właśnie teraz warto sięgać po zupy jak najczęściej!

Stany Zjednoczone opanowała nowa moda. Przywędrowała z Kalifornii i mówi się o niej: souping. Do tej pory zdrowe odżywianie oznaczało szklankę soku, teraz – miskę zupy. I o ile zazwyczaj sceptycznie podchodzimy do wszystkiego co amerykańskie, to tej modzie warto się przyjrzeć! Jak twierdzą jej zwolennicy, powodów dla których warto sięgać po zupy, jest wiele.

1. Rozgrzewają

Oczywiście podawane na gorąco, ale zimą i tak nie sięgamy po chłodniki, które mają za zdanie wychłodzenie organizmu, a co za tym idzie, nie dostarczają energii. Natomiast ciepłe zupy, szczególnie te długo gotowane, rozgrzewają i pobudzają. Niektórzy dietetycy polecają jedzenie zup (np. w formie kremu) zimą nawet na śniadanie!

2. Dostarczają płynów

To logiczne, przecież przygotowujemy je na wodzie! A ta jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu; tylko odpowiednio nawodniony jest w stanie poradzić sobie z prawidłowym metabolizmem, regularnym usuwaniem toksyn, regulowaniem ciśnienia. Odpowiednia ilość wody to także gwarancja dobrej pracy mózgu.

Więcej w numerze Superlinii 12/2015 – 01/2016

Napisz komentarz

DARMOWY NEWSLETTER SUPERLINII!
Dowiedz się co nowego, wygrywaj nagrody w konkursach!
Nasz newsletter jest przeznaczony dla wszystkich czytelniczek Superlinii, dzięki niemu będziesz na bieżąco z tym co się dzieje w naszej redakcji.
TWOJE IMIĘ (nieobowiązkowe)
TWÓJ ADRES E-MAIL
W każdej chwili będziesz mogła zrezygnować z subskrypcji.