soki

Wyjazd na wczasy coraz bliżej. Pozostało zatem niewiele czasu na to, by pozbyć się niechcianych fałdek tłuszczu. Oto najważniejsze wskazówki, jak szybko schudnąć w trybie last minute. 

Autor: Diana Wolańska

Odchudzanie to długotrwały proces zmian nieprawidło­wych nawyków żywieniowych kształtowanych przez lata. A okres przed wyjazdem na wakacje może być zarów­no początkiem zmian w diecie, dzięki którym znikną też pierwsze niechciane kilogramy.

Postaw na warzywa

Okres letni obfituje asortymentem świeżych, sezonowych warzyw. Ich pod­stawową zaletą jest niskokaloryczność. Ponadto odkwaszają one organizm, co sprzyja utracie zatrzymanej w organizmie wody a w efekcie utracie kilogramów i poczuciu lekkości. Warzywa oczysz­czają dzięki zawartości wielu cennych witamin i minerałów oraz błonnika. Ten ostatni pęcznieje w żołądku i daje też uczucie sytości.

Pomysły na warzywa

  • Sałatka – dodaj ulubione warzywa, najlepiej surowe lub przygotowane na parze. Polej lekkim dipem z różnorod­nymi przyprawami i niewielką ilością oleju/oliwy.
  • Koktajle – różnorodne warzywa zblen­duj. Wspaniale nadają się: burak, seler naciowy, marchewka, ogórek, szpinak, jarmuż, roszponka, natka pietruszki czy cukinia.
  • Zupa – lekka, na wywarze warzywnym. W okresie upałów polecana zarówno w postaci kremu, jak i bardziej płynnej.

Zamiast słodkości wybierz owoce
Unikaj słodyczy, to źródło dużej ilości pustych kalorii, które sprzyjają odkła­daniu kolejnych kilogramów. Zdrową, naturalną alternatywą dla słodkości są świeże owoce. Pomimo zawartości cukrów prostych są one doskonałym źródłem witamin, minerałów, substancji czynnych oraz błonnika. Spożyte samodzielnie lub jako dodatek do oczyszczającego, warzywnego koktajlu mogą być pomy­słem na II śniadanie lub podwieczorek.

Jedz mniej, ale nie głoduj
Głodówka z pewnością nie jest dobrym pomysłem na szybkie schudnięcie. Do­starczenie do organizmu kalorii w ilości wystarczającej na pokrycie podstawowego metabolizmu pozwoli nie tylko schudnąć, ale również utrzymać efekt. Codzienna dieta nie powinna dostarczać mniej niż 800 kcal, a optymalne odchudza­nie to 1000 – 1200 kcal. Ważne jest, by dzienną rację pokarmową podzielić na 4-5 posiłków, spożywanych regularnie co 3-4 godziny.

Wybieraj to, co zdrowe
Komponując posiłki, sięgaj po peł­noziarniste produkty zbożowe – ciemne pieczywo, grube kasze, brązowy ryż, płatki naturalne, otręby. Z produk­tów białkowych wybieraj chude mięso (kurczak, indyk), ryby oraz rośliny strączkowe (soczewica, fasola, groch, ciecierzyca). Z produktów mlecznych poleca się te niskotłuszczowe (chude sery twarogowe, mleko o zawartości tłuszczu 0,5-1,5%, jogurty, kefiry, ma­ślanki naturalne do 2%).

Czysta woda
Równowaga wodno-elektrolitowa to podstawa prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ilość płynów, którą traci­my z moczem czy potem powinna być uzupełniona poprzez regularne picie. Zbyt mała przy diecie odchudzającej skutkuje zatrzymaniem wody, uczuciem ciężkości, a nawet bólami głowy. Czyli efektem odwrotnym od zamierzonego. Przyjmuje się, iż dziennie minimalnie należy wypić 1,5 litra, natomiast w dni upalne 2,5 – 3 litry. Podstawowym pły­nem jest woda. Podczas diety last minute nie sięgaj po napoje słodkie oraz soki owocowe. Zawierają one znaczne ilości cukru, dla przykładu litrowy karton soku pomarańczowego to 20-24 łyżeczki cukru, a 1,5 litra napoju typu cola to aż 30 łyżeczek cukru.

Zamiast słodkości wybierz owoce
Unikaj słodyczy, to źródło dużej ilości pustych kalorii, które sprzyjają odkła­daniu kolejnych kilogramów. Zdrową, naturalną alternatywą dla słodkości są świeże owoce. Pomimo zawartości cukrów prostych są one doskonałym źródłem witamin, minerałów, substancji czynnych oraz błonnika. Spożyte samodzielnie lub jako dodatek do oczyszczającego, warzywnego koktajlu mogą być pomy­słem na II śniadanie lub podwieczorek.

Jedz mniej, ale nie głoduj
Głodówka z pewnością nie jest dobrym pomysłem na szybkie schudnięcie. Do­starczenie do organizmu kalorii w ilości wystarczającej na pokrycie podstawowego metabolizmu pozwoli nie tylko schudnąć, ale również utrzymać efekt. Codzienna dieta nie powinna dostarczać mniej niż 800 kcal, a optymalne odchudza­nie to 1000 – 1200 kcal. Ważne jest, by dzienną rację pokarmową podzielić na 4-5 posiłków, spożywanych regularnie co 3-4 godziny.

Wybieraj to, co zdrowe
Komponując posiłki, sięgaj po peł­noziarniste produkty zbożowe – ciemne pieczywo, grube kasze, brązowy ryż, płatki naturalne, otręby. Z produk­tów białkowych wybieraj chude mięso (kurczak, indyk), ryby oraz rośliny strączkowe (soczewica, fasola, groch, ciecierzyca). Z produktów mlecznych poleca się te niskotłuszczowe (chude sery twarogowe, mleko o zawartości tłuszczu 0,5-1,5%, jogurty, kefiry, ma­ślanki naturalne do 2%).

Czysta woda
Równowaga wodno-elektrolitowa to podstawa prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ilość płynów, którą traci­my z moczem czy potem powinna być uzupełniona poprzez regularne picie. Zbyt mała przy diecie odchudzającej skutkuje zatrzymaniem wody, uczuciem ciężkości, a nawet bólami głowy. Czyli efektem odwrotnym od zamierzonego. Przyjmuje się, iż dziennie minimalnie należy wypić 1,5 litra, natomiast w dni upalne 2,5 – 3 litry. Podstawowym pły­nem jest woda. Podczas diety last minute nie sięgaj po napoje słodkie oraz soki owocowe. Zawierają one znaczne ilości cukru, dla przykładu litrowy karton soku pomarańczowego to 20-24 łyżeczki cukru, a 1,5 litra napoju typu cola to aż 30 łyżeczek cukru.

Codzienny ruch
Regularna aktywność fizyczna, najle­piej uprawiana codziennie przynajmniej przez 60 minut będzie pomocna w utracie kilogramów. Podejmuj też codzienne proste czynności, które pozwolą spalić dodatkowe kalorie. Wchodź po scho­dach, robiąc zakupy pozostaw samochód zaparkowany dalej od sklepu, w każdej wolnej chwili spaceruj. Każda forma aktywności będzie również podkręcała metabolizm.

Przykładowy jadłospis

ŚNIADANIE
Kasza jaglana z pomarańczą
* 3 łyżki suchej kaszy jaglanej
* 1 pomarańcza
* 1/2 małego kubeczka jogurtu naturalnego 0%
* łyżka rodzynków
* cynamon
Kaszę ugotować na sypko. Podczas gotowania dodać rodzynki, żeby zmiękły. Ugotowaną kaszę polać jogurtem, na wierzch pokroić pomarań­czę i posypać cynamonem.

II ŚNIADANIE
Pasta z cieciorki i suszonych pomidorów z warzywami
* 3 łyżki ciecierzycy z puszki
* 2 sztuki suszonych pomidorów w oleju
* sól
* pieprz
* pieczywo żytnie pełnoziarniste
* papryka (1/2 sztuki)
Cieciorkę i pomidory zmiksować, doprawić. Zjeść z pieczywem i papryką.

OBIAD
Nadziewana papryka
* 1 papryka czerwona
* 6 średnich pieczarek
* 1/2 cebuli
* 3 łyżki kaszy jęcz­miennej
* 100 g piersi z kurczaka
* kawałek selera grubości 1 cm
* 1 średnia marchew
* 2 łyżki natki pietruszki
* łyżka oliwy
* pieprz
* sól
* bazylia
Kaszę ugotować na sypko. Kurczaka pokroić na małe kawałki, podsma­żyć, dodać pieczarki i dusić. Seler, marchew i cebulę zetrzeć na tarce. Dodać pietruszkę i przyprawy, wymieszać wszystkie składniki z kaszą. Paprykę uprzednio oczyszczoną z gniazd nafaszerować. Zapiekać całość, podlewając wodą w żaroodpornym naczyniu przez około 25 min w tem­peraturze 180 stopni C.

PODWIECZOREK
Czerwony koktajl
* 1 średnie jabłko
* 1 średnia marchew
* 1/2 dużego buraka
* 2 łyżki soku z cytryny
* listki natki pietruszki
Wszystkie składniki zmiksować lub zblendować.

KOLACJA
Sałatka z brokułami, pomidorem, papryką i pestkami dyni
* 1 pomidor
* kilka różyczek brokułów
* 1 szklanka poszatkowanej kapusty czerwonej
* 5 liści sałaty
* 2 łyżeczki oliwy z oliwek
* 2 łyżki pestek dyni
* pieprz
* sól
* bazylia
Wszystkie warzywa połączyć ze sobą, polać oliwą z oliwek, posypać pestkami dyni i wymieszać.

Napisz komentarz