Zupa z dyni

Jej aksamitny smak zniewala. Zrobisz z niej wspaniały obiad i wykwintny deser…

Zupa z dyni

(dla 4 osób)
Czas przygotowania: 15 minut, Czas gotowania: 30 minut, Poziom trudności: łatwy

Zupa z dyni

Zupa z dyni

1/2 dyni * 3 ziemniaki * 1 marchew * 1 cebula * 2 ząbki czosnku * 1-2 cm imbiru * 2 łyżki oliwy * 3-4 szklanki bulionu * sól * świeżo mielony pieprz * chleb razowy * kwaśna śmietana
Dynię obierz ze skóry, usuń pestki i pokrój w kostkę. Ziemniaki i marchew obierz, opłucz i też pokrój w kostkę. Cebulę i czosnek obierz, pokrój w drobną kosteczkę. Obierz imbir i zetrzyj na tarce. W garnku rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę i czosnek razem z imbirem. Następnie dodaj pokrojone warzywa i smaż kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Zalej wszystko bulionem, tak aby pokrył warzywa i gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie (ok. 25 minut). Zdejmij z ognia, przestudź chwilę i zmiksuj na gładkie puree. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z chlebem razowym i niewielką ilością kwaśnej śmietany.

 

Risotto z dynią i wermutem

(dla 4 osób)
Czas przygotowania: 45 minut, Poziom trudności: łatwy

Risotto z dynią i wermutem

Risotto z dynią i wermutem

700 g dyni * 6 szalotek * 4 ząbki czosnku * 60 g masła * 3 łyżki oliwy * 1,25 l bulionu * 200 g ryżu do risotto * 160 ml wytrawnego wermutu * 60 g serka mascarpone * 40 g startego parmezanu * natka pietruszki

Dynię obierz ze skóry, usuń pestki i pokrój w dwucentymetrową kostkę. Szalotki i czosnek obierz i posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej połowę masła i oliwy. Dodaj dynię i smaż około 10 minut, zdejmij z patelni. Na tę samą patelnię wlej bulion, zeskrob drewnianą szpatułką resztki dyni, zagotuj i przelej do zamkniętego naczynia, aby trzymał ciepło. Na czystej patelni rozgrzej pozostałe masło i oliwę. Zeszklij cebulę z czosnkiem (przez około 5 minut). Wsyp ryż i smaż 1-2 minuty, mieszając od czasu do czasu. Dodaj wermut i odparuj. Dodaj dynię, dolej 250 ml bulionu i gotuj, mieszając od czasu do czasu. Kiedy ryż wchłonie płyn, dodaj następną porcję bulionu. Czynność tę powtarzaj do czasu, aż ryż będzie ugotowany al dente, a dynia rozpadnie się (20-25 minut). Następnie dodaj mascarpone i parmezan, wymieszaj, posyp natką pietruszki i podawaj.

 

Sałatka z pieczoną dynią

(dla 4 osób)

Czas przygotowania: 10 minut, Czas pieczenia: 20 minut, Poziom trudności: łatwy

Sałatka z pieczoną dynią

Sałatka z pieczoną dynią

1/2 dyni * oliwa z oliwek * sól morska świeżo mielona * pieprz świeżo mielony * 1 łyżka miodu * 1 łyżka octu balsamicznego * 4 łyżki orzechów nerkowca * 200 g młodego szpinaku * 3 łyżki suszonej żurawiny

Piekarnik rozgrzej do 250 st. C. Dynię obierz ze skóry, usuń pestki i pokrój miąższ w dwucentymetrową kostkę. Wrzuć kawałki dyni do miski, wymieszaj z 1 łyżką oliwy z oliwek. Dopraw solą i pieprzem. Dynię rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 20 minut. Po upieczeniu wyjmij i odstaw do wystygnięcia. W miseczce wymieszaj miód z octem balsamicznym i 2 łyżkami oliwy. Na suchej patelni upraż orzechy. Szpinak umyj i osusz. Przełóż do miski. Dodaj upieczoną dynię, żurawinę i orzechy. Polej sosem i dopraw solą do smaku. Sałatkę podawaj z chlebem.

 

Dynia zapiekana z selerem

(dla 4 osób)

Czas przygotowania: 15 minut, Czas pieczenia: 50 minut, Poziom trudności: łatwy

Dynia zapiekana z selerem

Dynia zapiekana z selerem

 

Dynia hokaido (około 1 kg) * 2 selery * 20 g masła * 1 obrany ząbek czosnku * 100 ml śmietany * 100 ml bulionu * 100 g sera żółtego, np. Ementaler * sól * gałka muszkatołowa * pieprz świeżo mielony

Piekarnik rozgrzej do 200 st. C. Dynię przekrój na ćwiartki, usuń miąższ z pestkami, opłucz, wysusz i pokrój w plastry. Seler obierz, przekrój na pół i pokrój w plastry. Miękkie masło wymieszaj z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i wysmaruj brytfankę. Śmietanę zmiksuj z bulionem. Dodaj ser starty na tarce. Dopraw do smaku solą i gałką muszkatołową. Plastry dyni i selera na przemian ułóż w brytfance. Zalej sosem śmietanowym. Zapiekaj w piekarniku około 50 minut. Przed podaniem posyp świeżo mielonym pieprzem.

 

Tarta dyniowa

(dla formy o średnicy 26 cm)

Czas przygotowania: 30 minut, Czas oczekiwania: 1 h, Poziom trudności: łatwy

Tarta dyniowa

Tarta dyniowa

Na spód: 250 g mąki tortowej * 50 g cukru pudru * 125 g zimnego masła * 1 jajko * 2 łyżki zimnego masła Nadzienie: 2 jajka * 250 g cukru pudru * 300 g miąższu z dyni * 125 g oleju z orzeszków ziemnych * 250 g mąki * 1 łyżeczka sody * 1 łyżeczka soli * 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej * 1/2 łyżeczki cynamonu * 70 g migdałów * masło do formy * płatki migdałowe

Składniki na spód zagnieć, ciasto owiń folią i wstaw do lodówki na 30 min. Następnie ciastem wyłóż formę do pieczenia, ponakłuwaj widelcem i ponownie wstaw do lodówki na 30 min. Kawałki dyni piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 minut. Jajka zmiksuj z cukrem pudrem na puszystą masę, a następnie, ciągle miksując, powoli wlewaj olej. Upieczoną dynię zblenduj i dodaj do masy jajecznej. Przesiej mąkę i dodaj sodę, sól, gałkę oraz cynamon. Migdały zmiel w malakserze na mączkę i na koniec wmieszaj do masy. Ciasto zapiecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 160 st. C, następnie wyłóż masę dyniową i piecz przez kolejne 40 min. Udekoruj cynamonem i płatkami migdałowymi

 

Napisz komentarz

DARMOWY NEWSLETTER SUPERLINII!
Dowiedz się co nowego, wygrywaj nagrody w konkursach!
Nasz newsletter jest przeznaczony dla wszystkich czytelniczek Superlinii, dzięki niemu będziesz na bieżąco z tym co się dzieje w naszej redakcji.
TWOJE IMIĘ (nieobowiązkowe)
TWÓJ ADRES E-MAIL
W każdej chwili będziesz mogła zrezygnować z subskrypcji.