Sałatka z marchewki z orzechami, suszonymi morelami, papryką i makiem

Nawet na tradycyjnie zastawiony stół możesz przemycić kilka pysznych zup i sałatek, dzięki którym twój plan odchudzania nie legnie w gruzach. Świąteczny przepis na pyszną i zdrową Wigilię.

6 porcji, ok. 230 kcal każda

Składniki:

5 średnich marchewek,
średni strąk czerwonej papryki,
małe opakowanie suszonych moreli,
2 łyżki posiekanych orzechów laskowych lub włoskich,
2 łyżki oliwy z oliwek,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
łyżka suchego maku,
sok z połówki pomarańczy,
szczypta soli,
świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Marchewki obierz, utrzyj na dużych oczkach tarki jarzynowej.

Paprykę przekrój, usuń gniazda nasienne, strąk pokrój w cienkie paski.

Morele wypłucz, pokrój tak samo jak paprykę. 

Oliwę połącz starannie z sokiem z pomarańczy, do smaku posól, przypraw pieprzem.

Wymieszaj: marchewkę, paprykę i morele, dodaj mak i orzechy, wlej oliwę z sokiem, delikatnie zamieszaj.

Sałatkę wstaw na 30–45 minut do lodówki.

Przed podaniem posyp posiekaną natką.