Przepisy kulinarne

Dary lasu

Sezon grzybowy tuż, tuż. Warto więc wybrać się do lasu, by później móc delektować się wyśmienitym smakiem leśnych darów. Grzyby w Polsce zbiera się od wieków. Suszy, dusi, smaży, gotuje, bo ceni się je przede wszystkim za walory smakowe, ponieważ panuje powszechne przekonanie, że grzyby oprócz wody nie zawierają niczego wartościowego. A to nieprawda. Zawierają witaminy D, K, E, C i A oraz witaminy z grupy
Czytaj więcej

Cukinia na słodko i słono

Można z niej przygotować danie na obiad, kolację, a także na deser. Równie dobrze smakuje z mięsem, ryżem i innymi warzywami. I co ważne, podczas obróbki nie traci wartości odżywczych. Autorka: Iwona Ignatowska Cukinia to warzywo prawie idealne. Jest lekkostrawna i niskokaloryczna. Można ją jeść na surowo, gotować, dusić, piec, grillować. Nie nadaje się jedynie do mrożenia, bo ma za dużo wody. I to w zasadzie jedyna jej wada.
Czytaj więcej

Na ochłodę

Lato w pełni, gorąco i pić się chce. Czym najlepiej ugasić pragnienie? Oczywi­ście pysznymi koktajlami! Autorka: Iwona Ignatowska Wszystkim napojom gazowa­nym typu cola, oranżadom i słodkim sokom mówimy stanowcze: nie! Owszem, są smaczne, ale niestety niezdrowe, bo zawierają aro­maty, słodziki i konserwanty. Wcale nie gaszą pragnienia, wręcz przeciwnie, po chwili chce się pić jeszcze bardziej. A do tego dostarczają mnóstwa niepotrzebnych kalorii. Oczywiście
Czytaj więcej

DARMOWY NEWSLETTER SUPERLINII!
Dowiedz się co nowego, wygrywaj nagrody w konkursach!
Nasz newsletter jest przeznaczony dla wszystkich czytelniczek Superlinii, dzięki niemu będziesz na bieżąco z tym co się dzieje w naszej redakcji.
TWOJE IMIĘ (nieobowiązkowe)
TWÓJ ADRES E-MAIL
W każdej chwili będziesz mogła zrezygnować z subskrypcji.