Od jakiegoś czasu pieką mnie stopy. Podobno to od cukrzycy, ale ja na nią nie choruję.
Ireneusz

Rzeczywiście, przyczyną „piekących stóp” jest często cukrzyca, jednak winowajcami mogą być również inne choroby. W Pana liście brakuje określenia, jak długo trwa to uczucie. Przyczyną krótkotrwałego pieczenia stóp może być bowiem nadwrażliwość na barwniki używane w tkaninach czy skórze butów. Pieczenie jest też – obok swędzenia i widocznych zmian na skórze – objawem grzybicy stóp.

W przewlekle (wiele tygodni) trwającym pieczeniu przyczyną może być uszkodzenie nerwów obwodowych. Chodzi tutaj o nerwy czuciowe, zbierające informacje z całego ciała i przekazujące je do mózgu. Jeśli taki nerw ulegnie uszkodzeniu, to zamiast prawidłowych informacji o dotyku, bólu, uczuciu ciepła czy zimna zaczyna wysyłać błędny sygnał w postaci „pieczenia”. Uszkodzenie tych nerwów zwane jest neuropatią czuciową. Poza cukrzycą (neuropatia cukrzycowa) najczęstszą przyczyną „pieczenia stóp” jest nadużywanie alkoholu oraz niedobór witaminy B12.

Cukrzyca może przebiegać bezobjawowo tak długo, aż rozwiną się powikłania, np. pieczenie stóp. Warto zatem wybrać się do lekarza, by ustalić przyczynę pieczenia.
Niezależnie od przyczyn tej dolegliwości pomóc może noszenie skarpet bawełnianych zanurzanie stóp w zimnej wodzie, unikanie długotrwałego stania czy stosowanie środków przeciwbólowych.

Porad udziela lekarz rodzinny Marcin Pustkowski.