Miłosne (przy)gotowanie

Pewnym potrawom od wieków przypisywano tajemną moc afrodyzjaków. Już w XVII w.
kawiorem rozpoczynano miłosny wieczór we dwoje. Delektowano się ostrygami,
małżami i homarami. To pomagało wprowadzić intymny nastrój, zachęcało do zbliżeń.

Smażone ostrygi panierowane w wiórkach kokosowych podawane z sosem z czerwonego curry (DANIE UNIWERSALNE)
Przepis: Dwie świeże ostrygi delikat­nie otworzyć, wyjąć zawartość z muszli. Panierować w białku i wiórkach kokosowych, po czym smażyć na głębokim oleju.
Sos: paprykę umyć i lekko ponaci-nać skórkę, położyć na talerzu, po­lać olejem i wstawić do gorącego (195 °C) piekarnika na 15 min. Po wyjęciu należy obrać ze skórki, do­dać oliwę (0,1 l), przesmażoną część cebulki szalotki (5 dag) oraz trzy listki bazylii. Następnie dopra­wić do smaku. Resztę szalotki polać na patelni winem musującym (0,15 l), a potem śmietaną (10 dag). Zagotować, a następnie zmiksować i doprawić.

Jajka przepiórcze z kawiorem i kwaśnym serkiem na gryczanym blinie (DANIE MĘSKIE)
Przepis dla dwóch osób: Podgrzać ok. 200 g mle­ka z drożdżami (5 g), dodać mąki pszennej i gry­czanej (po 12,5 g) i jajko. Rozprowadzić do jedno­litej masy, a następnie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta. Potem smażyć na oleju, przewracając na obie strony. Na upieczone ciasto położyć 5 g kawioru z jesiotra i kwaśny serek (20 dag), doprawiony sokiem z cytryny (5 g) i solą. Szczypiorkiem (5 g) ubrać całość dla ozdoby.

Homar gotowany na parze z sosem vert z sałaty i tabasco (DANIE MĘSKIE)
Przepis: przygotować wywar z włoszczyzny i koperku. Ugotować w nim homary (2 szt. po 70 dag każdy), następnie rozebrać ho­mara z powłoki chitynowej i opłukać w wy­warze. Do tego przygotować sos francuski vert z zielonej sałaty, zmieszany z tabasco, sokiem z cytryny i czarnym pieprzem. Całość wlać na patelnię, dodać warzywa: bakłażan grillowany, sos pomidorowy, śmietany (15 dag) i dusić. Na koniec posypać koperkiem, doprawić oregano (5 g), solą i pieprzem.

Carpaccio z tuńczyka z żółtym sosem musztardowym (DANIE KOBIECE)
Należy je przygotować z dobrej jakości ryb, jest wtedy bardzo delikatne. Tuńczyka można zresztą przyrządzać na wiele sposobów – oto jedna z propozycji.
Przepis: Przypalić na patelni 10 dag cukru do skarmelizowania, podlać go octem balsamicz­nym (0,15 litra) i doprowadzić do konsystencji syropu. Następnie wrzucić szafran, zalać bia­łym winem i zagotować. Przygotować sos musztardowy i wymieszać z łyżką cukru, so­kiem z cytryny (5 g) dokładnie rozprowadzić do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Tuńczyka w kawałku (20 dag) pokroić w cienkie plastry, ułożyć na talerzu w okrąg z sałatą rukolą (5 g). Polewać tuńczyka sosem według potrzeb.

Stek „diablo” z serem i duszonym szpinakiem (DANIE MĘSKIE)
Krwisty w środku, a w smaku delikatnie palący. Danie włoskie, typowo męskie, mające dodać sił.
Przepis: Z polędwicy wołowej ukroić dwa steki (po 15 dag), po­solić i obtoczyć w grubym mielonym pieprzu (10 g), obsmażyć na oleju, a później dopiec w piekarniku. Przełożyć kawałkiem sera (8 dag). Następnie obgotować ziemniaki (15 dag), pokro­ić w plasterki i obsmażyć, przed podaniem posypać bazylią. Umyć szpinak (15 dag), osuszyć i położyć na rozgrzanej patelni z czosnkiem (5 g). Dusić do miękkości, doprawić solą i pie­przem. Całość przybrać gałązką selera naciowego.

DARMOWY NEWSLETTER SUPERLINII!
Dowiedz się co nowego, wygrywaj nagrody w konkursach!
Nasz newsletter jest przeznaczony dla wszystkich czytelniczek Superlinii, dzięki niemu będziesz na bieżąco z tym co się dzieje w naszej redakcji.
TWOJE IMIĘ (nieobowiązkowe)
TWÓJ ADRES E-MAIL
W każdej chwili będziesz mogła zrezygnować z subskrypcji.