Królewska rewolucja

Na świecie używa się ok. 5 tys. roślin przyprawowych, w naszym klimacie zaledwie 50. Szkoda, bo eksperymentowanie może dać naprawdę wiele radości.

Pierwszymi poznanymi przez naszych przodków przyprawami były arcydzięgiel, mak, kminek i pasternak. W Polsce Piastów gospodynie domowe praktycznie w ogóle nie stosowały ziół. Aby poprawiać smak potraw, przez stulecia używano jedynie trzech przypraw: soli, chrzanu i czosnku.

Narodowa kuchnia polska wiele zawdzięcza żonie Zygmunta Starego, Bonie – o tym wiedzą wszyscy. Niewielu jednak pamięta, że kapryśna Włoszka przywiozła do swej nowej ojczyzny nie tylko warzywa, ale i nieznane wcześniej polskim kuchmistrzom zioła. Królowa Bona zapoczątkowała kulinarną rewolucję, nauczyła Polaków korzystać z dobrodziejstw m.in. tymianku, rozmarynu i bazylii. Dzięki niej tradycyjna kuchnia polska stała się nie tylko bogatsza, ale i… zdrowsza.

Zalety przypraw są dziś powszechnie znane – zioła wspomagają wydzielanie soków żołądkowych, hamują procesy fermentacji, pobudzają apetyt, poprawiają nastrój, uznaje się je też za doskonałe źródło witamin oraz mikro- i makroelementów.

PRZEWODNIK PO NAJPOPULARNIEJSZYCH PRZYPRAWACH

Arcydzięgiel litwor – ma słodki, korzenno-żywiczny smak. Smażony w cukrze służy do dekoracji tortów. Jest doskonałym środkiem wzmacniającym i poprawiającym trawienie.

Bazylia – jej liście są aromatyczne i orzeźwiające; używa się ich do sałatek (np. z pomidorami i mozzarelą) sosów, past, marynat oraz dań mięsnych i zup. Suszone liście bazylii wymieszane z rozmarynem zastępują pieprz. Bazylia pobudza pracę przewodu pokarmowego i hamuje nadmierną fermentację w jelitach.

Cząber ogrodowy – charakteryzuje się aromatem zbliżonym do macierzanki; suszony bądź świeży dodaje się do zup i potraw z fasoli, a także sałatek i pasztetów. Pobudza perystaltykę jelit, ułatwia trawienie tłustych potraw, uspokaja.

Estragon – jego żywiczny, słodko-słony smak najlepiej komponuje się z serami, jajkami, potrawami rybnymi i łagodnymi w smaku sosami. 33 g świeżych liści estragonu zawierają tyle witaminy C, ile wynosi dzienne zapotrzebowanie organizmu na tę witaminę. Estragon wspomaga trawienie, przeciwdziała anemii, wskazany jest dla pacjentów na diecie bezsolnej.

Kolendra (natka) – liście kolendry mają ostry zapach, dlatego dodaje się je do tych samych potraw, co natkę pietruszki. Zawierają duże ilości witaminy C, beta-karoten oraz rutynę wzmacniającą naczynia krwionośne. Zioło to wzmaga apetyt.

Koper (natka) – aromatyczny i żywiczny w smaku koper dostarcza beta-karotenu, witamin: D, E, K i C, ułatwia trawienie, jest wiatro- i moczopędny. Wspaniale smakuje z ziemniakami i ogórkami, pasuje do sosów i zup.

Majeranek – bliski „krewny” oregano. Charakteryzuje go intensywny zapach i lekko ostry smak. Jest dodawany do sosów, potraw z fasoli, grochu i bakłażanów, a także pieczonych i duszonych mięs. Majeranek poprawia trawienie, likwiduje wzdęcia.

Szałwia – jej suszone liście są bardzo aromatyczne. Jest przyprawą do dziczyzny, drobiu, ryb, zupy fasolowej i pomidorowej. Przyspiesza trawienie, działa bakteriobójczo oraz przeciwzapalnie.

Rozmaryn – ulubiona przyprawa Włochów – szczególnie ceniona za piękny, intensywny zapach. Ziele rozmarynu wspaniale poprawia smak mięs (np. baraniny), zup oraz ryb. Ułatwia trawienie, działa moczo- i żółciopędnie.

Tymianek (macierzanka) – aromatyczny, ostry w smaku. Pobudza trawienie i działa bakteriobójczo. Tymianek pasuje do większości warzyw: pomidorów, cukinii, bakłażanów, kwaszonych ogórków, papryki.

WARZYWA W BUŁECZKACH
(z dodatkiem bazylii i tymianku)

Aromatyczne duszone warzywa podane w chrupiących bułeczkach mogą stanowić iście królewską przekąskę.

Czas przygotowania:
30 minut. Porcja dla 4 osób.

Składniki:

4 bułeczki;
8 cienkich plasterków żółtego sera;
1 duża papryka;
1 cukinia (lub bakłażan);
1 duża cebula;
2 pomidory;
sól, pieprz, bazylia, tymianek;
olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Z górnych części bułeczek odkroić cienkie plasterki. Delikatnie wybrać miąższ. Na dno żaroodpornego naczynia położyć plaster żółtego sera. Warzywa oczyścić, pokroić, smażyć z dodatkiem przypraw przez ok. 5 minut. Nadziać nimi przygotowane bułeczki i ułożyć na wierzchu żółty ser. Zapiekać przez ok. 5 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

DARMOWY NEWSLETTER SUPERLINII!
Dowiedz się co nowego, wygrywaj nagrody w konkursach!
Nasz newsletter jest przeznaczony dla wszystkich czytelniczek Superlinii, dzięki niemu będziesz na bieżąco z tym co się dzieje w naszej redakcji.
TWOJE IMIĘ (nieobowiązkowe)
TWÓJ ADRES E-MAIL
W każdej chwili będziesz mogła zrezygnować z subskrypcji.