Polish easter soup with egg and sausage

W święta na stole obowiązkowo króluje jajko. Nie tylko w postaci święconek, jest dodatkiem do wielu potraw. My też stawiamy na tradycję, ale przełamaną świeżymi trendami. Podpowiemy, jak zaskoczyć gości i domowników, a przy okazji nie przytyć podczas rodzinnych spotkań i wspólnego biesiadowania!

Świąteczny żurek w chlebie

ZAKWAS:

  • 300 g otrębów owsianych,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 3/4 szklanki mle­ka,
  • 6 liści laurowych,
  • 10 ziaren ziela angielskiego,
  • pieprz

ŻUREK:

  • chuda kiełbasa,
  • włoszczyzna,
  • sól,
  • pieprz,
  • liście laurowe,
  • 1 łyżka chrzanu,
  • 2 łyżki majeranku,
  • pół kub­ka jogurtu naturalnego do zabielenia,
  • 8 jajek ugotowanych na twardo

Do dużego słoja wlej 3/4 litra ciepłej wody i wsyp do połowy otręby. Dorzuć pozostałe składniki, wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw w ciemne, chłodne miejsce na 4-5 dni. Mieszaj codziennie! Po tym cza­sie wymieszaj i odcedź przez sito. Zagotuj kiełbasę, a następnie usuń wygotowany tłuszcz. Wyjmij kiełbasę, do wywaru dodaj warzywa i przyprawy, ugotuj do miękkości, zabiel. Żurek podawaj w chlebie lub na talerzu, z plasterkami kiełbasy i jajkiem.

Klasyczny zakwas robi się z mąki żytniej (pół szklanki). Postępuje się z nim tak samo, jak przy zakwasie otrębowym. Pamiętaj jednak, że jest bardziej kaloryczny!

Wielowarzywna Terrina

  • po 150 g mrożonej marchewki i mro­żonego groszku,
  • 4 jaja,
  • 3 ząbki czosnku,
  • zioła (tymianek, rozmaryn, estragon, bazylia i oregano),
  • małe opakowanie śmietany,
  • szklanka bu­lionu,
  • sól,
  • pieprz,
  • 6 łyżeczek żelatyny

Ugotuj jaja na twardo, ostudź, obierz. Marchewkę i groszek ugotuj, pamiętając, aby pozostały jędrne. Rozpuść w bulio­nie żelatynę, pozostaw do ostygnięcia. Ubij śmietanę, dodając zioła i przyprawy. W trakcie ubijania powoli dolewaj prze­studzony bulion. Formę keksową wyłóż folią spożywczą, ułóż jajka, warzywa i zalej wszystko masą śmietanowo-bulionową. Wstaw do lodówki, pozostaw do ostygnięcia. Podawaj schłodzone. Zamiast marchew­ki i groszku można dać świeże warzywa, np. rzodkiewkę, szczypiorek.

Aromatyczny klops z jajkiem

  • 1 kg mielonego mięsa z indyka,
  • 1 cebu­la,
  • 6 jajek,
  • 1 czerstwa bułka,
  • 1/2 łyżki oleju lnianego lub z pestek winogron,
  • sól,
  • pieprz,
  • szczypta gałki muszkato­łowej,
  • szczypta rozgniecionego ziela angielskiego,
  • łyżeczka majeranku

Bułkę zalej wodą, gdy namięknie, wyci­śnij ją. Pięć jajek ugotuj na twardo, obierz, pozostaw do ostygnięcia. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na oleju, ostudź. Mięso wymieszaj z cebulą, bułką, jednym surowym jajkiem i przyprawami. Mięso rozłóż na folii spożywczej, ugnieć je. Na środku połóż jajka (jedno za drugim) i zroluj mięso tak, aby dokładnie zakryło jajka (powinny w środku klopsa tworzyć rząd). Włóż mięso do formy. Piecz ok. półtorej godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

11 odsłon jajka

Na Wielkanoc jemy ich dużo, ale wbrew pokutującym jeszcze nie­dawno opiniom, jajka wcale nam nie szkodzą! Wręcz przeciwnie! To przecież bogate źródło aminokwasów. W żółtku znajdują się lecytyna i kwasy omega-3, poza tym fosfor, luteina i witaminy E oraz z grupy B, niezbędne do budowy krwinek. A zatem jeść wolno, a nawet trzeba. A w jakiej postaci? Na święta propozycji jest wiele!

Klasyczne jajka na twardo nie muszą być nudne ani tuczące. Zamiast majonezu możemy ozdobić je chrzanem lub musztar­dą. Znakomicie sprawdzą się pasty w wersji lihgt – np. jogurt ze świeżymi, wiosennymi warzywami, wymieszany z curry lub np. wasabi czy papryką. Wszystko zależy wyłącznie od naszej inwencji oraz smaku. Pamiętaj, że olbrzymie znaczenie ma garnie – z natki, szczypiorku czy typowo świątecznej rzeżuchy. Jajka na twardo świetnie komponują się także z rybami (wędzonym łososiem, sardynkami z puszki czy sardelą) oraz z kawiorem.

Sadzone jajka przepiórcze wprowadzą odmianę na wielkanoc­nym stole. Można je podawać na grzankach, francuskim cieście, pumperniklu czy grillowanym bakłażanie.

A jako atrakcję proponujemy jajka-kurczaczki. Uformujesz je z żółtek wymieszanych z białym serem. Wesołego jajka!

Napisz komentarz