Dieta przy zapaleniu trzustki

Zachorowałem na zapalenie trzustki. Czuję się już lepiej, ale ciągle jeszcze mam z nią kłopoty. Stosuję dietę, kupiłem kilka książek kucharskich. Są tam przepisy na różne potrawy, ale nie jestem pewien, co mogę jeść, aby sobie nie zaszkodzić. Mieszkam na wsi, jestem samotnym starszym człowiekiem. Nie bardzo chce mi się gotować dietetyczne potrawy. Czy np. mogę jeść zupy w torebkach, czy mogę pić soki z kartonów? Dlaczego nie mogę jeść potraw zawierających błonnik (dobrze mi robi na trawienie). Czy dietę muszę stosować zawsze? Podajcie spis potraw, których nie wolno jeść, jeśli ktoś jest chory na trzustkę. Chciałbym się też dowiedzieć, czy przewlekłe zapalenie trzustki to bardzo groźne schorzenie i jaka jest jego przyczyna?

Przyczyną ostrego zapalenia trzustki mogą być długotrwałe błędy dietetyczne (pokarmy zbyt bogate w białko i tłuszcze), alkohol, choroby dróg żółciowych oraz urazy tego narządu. Natomiast przewlekłe zapalenie trzustki może być następstwem ostrego procesu zapalnego, przewlekłego alkoholizmu, działania trucizn uszkadzających trzustkę, nadużywania niektórych leków. Nie jest ono bardzo groźnym schorzeniem. W każdej postaci zapalenia trzustki warunkiem wyleczenia jest stosowanie odpowiedniej, rygorystycznej diety. Pacjenci, którzy chorowali na trzustkę, praktycznie muszą ciągle stosować oszczędzającą dietę. Leczenie to ma za zadanie zapewnienie jej największego spokoju i ograniczenie wydzielania soku trzustkowego. Stąd należy unikać potraw silnie pobudzających (ostro przyprawionych) i obfitych posiłków.

Dieta powinna być łatwo strawna, najlepiej bez tłuszczu, z ograniczeniem soli. Przeciwwskazane są potrawy zawierające dużo błonnika ze względu na długie zaleganie w przewodzie pokarmowym. Posiłki powinny być spożywane 5-6 razy dziennie, w niewielkich ilościach.

Podajemy produkty i potrawy zabronione:

Pieczywo i produkty mączne: świeży chleb, chleb razowy, graham, torty, pączki, faworki, placki smażone, kasza gryczana. Mięso i ryby: mięsa tłuste, ryby tłuste (węgorz, łosoś, śledź, makrela, sardynki), ryby solone i wędzone, wędzony drób, dziczyzna. Nie wolno jeść konserw rybnych i mięsnych, pasztetów, kaszanki, salcesonu. Mleko i nabiał: mleko pełne, kwaśna śmietana (słodka 12% śmietana – tak), sery topione, jaja na twardo, sadzone, w majonezie.

Dozwolony jest kefir, natomiast jogurty raczej nie. Podobnie jak tłuszcze: smalec, margaryny, boczek, słonina, skwarki, tłuszcz gęsi. Warzywa: ogórki, rzodkiewka, seler, korniszony, grzyby, surowe warzywa w surówkach, groch, fasola, bób, kapusta, brukiew, cebula. Owoce: wszelkie owoce niedojrzałe, suszone, orzechy, migdały.

Owoce można spożywać w postaci musów lub pieczone (np. jabłka). Desery: torty, ciastka cukiernicze z kremem, pączki, faworki, czekolada, chałwa, lody. Wskazane są galaretki na żelatynie, kisiele, musy, miód, bezy. Napoje: mocna kawa i herbata, czekolada, kakao, napoje gazowane, alkohol pod każdą postacią.

Wskazane jest natomiast picie wód mineralnych, niegazowanych, ale alkalicznych. Przyprawy: wykluczone są ostre przyprawy, takie jak ocet, musztarda, papryka, pieprz, liście bobkowe. Można natomiast używać koperku, kminku, soli w niewielkiej ilości, soku z cytryny, pomidorów.

Należy podkreślić, że osoby chore na trzustkę powinny spożywać potrawy świeże i świeżo przygotowane. Zabronione są potrawy odgrzewane lub odsmażane. Należy unikać produktów konserwowanych, z puszek, zup w torebkach. Trzeba pamiętać, że schorzenia trzustki powodują niedobory wapnia i witamin, które należy uzupełnić, ale po wcześniejszej poradzie u lekarza.

Odpowiada lek. med. Marcin Pustkowski