Mushrooms in a basket isolated on white background

Sezon grzybowy tuż, tuż. Warto więc wybrać się do lasu, by później móc delektować się wyśmienitym smakiem leśnych darów.

Jajecznica z grzybami

Grzyby w Polsce zbiera się od wieków. Suszy, dusi, smaży, gotuje, bo ceni się je przede wszystkim za walory smakowe, ponieważ panuje powszechne przekonanie, że grzyby oprócz wody nie zawierają niczego wartościowego. A to nieprawda. Zawierają witaminy D, K, E, C i A oraz witaminy z grupy B. W ich składzie znajdziemy także mikroelementy, takie jak: selen, który wspiera układ odpornościowy, działa antynowotworowo, chroni przed chorobami serca; jod, który wspomaga pracę tarczycy, podnosi odporność, koi nerwy, zapobiega otyłości i pomaga usuwać z organizmu ciężkie metale oraz cynk – niezbędny dla pracy nerek, wątroby, gruczołu krokowego i mięśni. Grzyby zawierają także potas, miedź, wapń, fosfor, żelazo i sód. Poleca się je osobom na diecie, bo mają mało kalorii. Grzyby powinni spożywać ci, którzy długo biorą lekarstwa, bo usuwają one z organizmu toksyny. Okazuje się też, że obniżają poziom „złego” cholesterolu i zwalczają wirusy. Oczywiście należy uważać i zbierać tylko te, co do których mamy pewność, że nie zaszkodzą. Bo nasze lasy pełne są grzybów trujących, które łatwo pomylić z jadalnymi.

 

Zupa grzybowa

* ok. 300 g grzybów: podgrzybki, borowiki, koźlarze * 2 szalotki * 3–4 łyżki masła * natka pietruszki * pieprz * sól * ok. 1/2 szklanki śmietanki * 1 łyżeczka mąki * Wywar: 3 marchewki * 1 pietruszka * kawałek selera * kawałek pora * 3–4 kulki ziela angielskiego * 2 liście laurowe

 

 

Składniki na wywar obrać, umyć, pokroić na małe kawałki i zalać ok. 1,5 litrem wody. Gotować, aż warzywa będą miękkie. Szalotkę posiekać i podsmażyć na maśle, aż się zeszkli. Dodać oczyszczone i pokrojone w paski grzyby, lekko posolić i po­pieprzyć. Smażyć do zarumienienia. Z wywaru wyciągnąć wszystkie warzywa. Marchewkę pokroić w talarki i wrzucić do wywaru. Dodać do wywaru podsmażone grzyby. Gotować ok. 20 minut. Śmietanę rozrobić z mąką i wlać do zupy. Doprawić do smaku. Posypać natką.

 

 

Pieczony kurczak z grzybami i śmietaną

* 1 pierś kurczaka * 50 dkg grzybów leśnych * 2 szalotki lub małe cebulki * 2 ząbki czosnku * 3 łyżki oliwy * sól * pieprz * tymianek * oregano * parmezan do posypania * 1 szklanka gęstej śmietany

Cebulę i czosnek podsmażyć. Dodać grzyby pokrojone w plastry. Smażyć, aż się zarumienią. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, przesmażyć. Gdy się zarumieni, wymieszać z grzybami, dodać zioła. Całość przełożyć do naczynia do zapiekania. Parmezan wymieszać ze śmietaną, polać danie, zapiekać 15 minut w temp. 200 stopni.

 

 

Kurki duszone po prowansalsku

* 1 kg kurek * 3 łyżki oliwy * 3 ząbki czosnku * 1 łyżeczka przecieru pomidorowego * 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki * sól * pieprz do smaku

Grzyby dokładnie oczyścić i wypłukać. W rondlu rozgrzać oliwę. Włożyć kurki. Większe pokroić na kawałki, a mniejsze wrzucić w całości. Smażyć bez przykrycia do momentu, aż wyparuje cała woda. Dodać posiekany czosnek i lekko obsmażyć. Dołożyć przecier pomidorowy, wlać pół szklanki wody. Doprawić solą i pieprzem. Całość dusić jeszcze ok. 10 minut, aby sos nieco zgęstniał. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

 

 

Omlet z grzybami

* garść grzybów leśnych * 4 jajka * 2 łyżki masła * mała cebulka * 1 łyżka startego sera żółtego * szczypta soli * szczypta pieprzu * 3-4 pomidorki

Grzyby dokładnie umyć i oczyścić. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na maśle. Kiedy się zeszkli, dodać pokrojone na kawałki grzyby. Smażyć kilka minut, aż z grzybów odparuje woda. Jajka roztrzepać, dodać ser. Masę jajeczną wylać na roztopione masło. Gdy omlet się zetnie od spodu, dodać grzyby. Całość smażyć, aż jajka całkowicie się zetną.

 

 

Tarta z grzybami

* Ciasto: 250 g zimnego masła * 50 g sera żółtego, startego na tarce * 1 szklanka mąki pszennej * szczypta soli *Nadzienie: 1/2 kg grzybów leśnych * 1 cebula * ząbek czosnku * 3 jajka * szklanka śmietany * 100 g startego sera żółtego

Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 30-60 minut. Ciastem wylepić formę na tartę. Nakłuć widelcem. Ponownie schłodzić. Następnie piec w temperaturze 200 st. C przez kwadrans. Na pa­telni rozpuścić masło, dodać cebulę z czosnkiem, doprawić i podsmażyć do zarumienienia. Dodać pokrojone w plasterki grzyby. W naczyniu roztrzepać delikatnie jajka ze śmietaną i z żółtym serem. Dodać podsmażone grzyby, doprawić solą i pieprzem (dodać natkę pietruszki – opcjonalnie), wymieszać. Nadzienie przelać na podpieczony spód. Piec w temperaturze 200 st. C przez około 30 minut.

 

 

Risotto z grzybami

* 300 g grzybów leśnych * 200 g ryżu arborio * 1 litr bulionu * 1 cebula * 1 ząbek czosnku * 5 łyżek masła * 1/2 szklanki białego wytrawnego wina * 5 łyżek tartego sera parmezan * 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Cebulę i czosnek drobno posiekać. Na głębokiej patelni rozgrzać dwie łyżki masła, dodać cebulę i czosnek. Przesmażyć. Oczyszczone grzyby pokroić w plastry. Na patelnię z masłem i cebulą wsypać ryż. Smażyć krótko na średnim ogniu. Gdy ziarenka ryżu zrobią się szkliste, dolać wino i dodać grzyby. Wlewać po jednej łyżce wazowej bulionu, czekając, aż poprzednia całkowicie się wchłonie. Gdy ziarna ryżu są miękkie z zewnątrz i al dente w środku, risotto jest gotowe. Na końcu dodać parmezan i natkę pietruszki.

 

 

Polędwiczki wieprzowe z grzybami

* 2 polędwiczki wieprzowe * 1/2 kg grzybów leśnych (prawdziwki, podgrzybki, koźlarze) * 1 spora cebula * 1 szklanka kwaśnej śmietany * 1/2 szklanki wytrawnego białego wina * kilka gałązek świeżego estragonu * 2 gałązki świeżego rozmarynu * 1 łyżka posiekanej natki pietruszki * 2 łyżki oleju * 2 łyżki masła * sól * świeżo zmielony czarny pieprz

Polędwiczki pokroić na plastry i delikatnie rozbić. Mięso doprawić solą i pieprzem. Cebulę drobno posiekać. Oczyszczone grzyby pokroić na plastry. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i masła. Dodać cebulę, lekko posolić i smażyć, często mieszając, aż się zeszkli. Dodać grzyby. Smażyć do momentu, aż zaczną się rumienić. Odstawić. Pokrojone w plastry polędwiczki przesmażyć na reszcie oleju i masła z każdej strony 2-3 minuty. Dodać grzyby, estragon i rozmaryn, zalać winem. Gotować, aż wino odparuje. Dodać śmietanę. Popieprzyć i posolić. Całość gotować, do momentu aż sos nieco zgęstnieje.

 

Napisz komentarz

DARMOWY NEWSLETTER SUPERLINII!
Dowiedz się co nowego, wygrywaj nagrody w konkursach!
Nasz newsletter jest przeznaczony dla wszystkich czytelniczek Superlinii, dzięki niemu będziesz na bieżąco z tym co się dzieje w naszej redakcji.
TWOJE IMIĘ (nieobowiązkowe)
TWÓJ ADRES E-MAIL
W każdej chwili będziesz mogła zrezygnować z subskrypcji.