stuffed zucchini

Można z niej przygotować danie na obiad, kolację, a także na deser. Równie dobrze smakuje z mięsem, ryżem i innymi warzywami. I co ważne, podczas obróbki nie traci wartości odżywczych.

Autorka: Iwona Ignatowska

Cukinia to warzywo prawie idealne. Jest lekkostrawna i niskokaloryczna. Można ją jeść na surowo, gotować, dusić, piec, grillować. Nie nadaje się jedynie do mrożenia, bo ma za dużo wody. I to w zasadzie jedyna jej wada.
Jest ceniona za wysoką wartość dietetyczną. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminy A, C, K, PP i B1, beta karoten. Nie odkładają się w niej metale ciężkie ani żadne trucizny. Odkwasza organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia, dlatego polecana jest przy problemach z nadkwaśnością. Może być jednym z pierwszych warzyw, jakie podaje się małemu dziecku.
Dzięki dużej zawartości związków odżywczych i łatwości trawienia dietetycy polecają ją już półrocznym maluchom. 100 gramów cukinii ma zaledwie 15 kcal, więc idealnie nadaje się jako składnik diety odchudzającej. Wspomaga przemianę materii, a dzięki potasowi zapobiega zatrzymywaniu się wody w organizmie. Świetnie pomaga przy problemach z trawieniem. Łagodzi objawy zgagi, nadkwaśności, wrzodów żołądka oraz chorób wątroby.
Ma niewiele węglowodanów i nawet ugotowana ma niski indeks glikemiczny. Daje uczucie sytości, a nie podnosi gwałtownie poziomu glukozy we krwi. Polecana kobietom w ciąży, bo zawiera kwas foliowy i jod, które chronią przed powstaniem wad rozwojowych dziecka. Zalecana też jest wszystkim zestresowanym, bo dzięki dużej zawartości witamin z grupy B łagodzi objawy stresu, poprawia pamięć i koncentrację oraz zapobiega depresji.

Tarta z cukinii

Ciasto: 250 g mąki pszennej * 125 g zimnego masła * szczypta soli * 1 jajo * 50 g ostrego żółtego sera (np. cheddar) startego na tarce Farsz: 3 średnie cukinie lub dwie duże * 50 g masła * 1 pęczek dymki * 1 pęczek szczypiorku * 3 jaja * 150 ml śmietanki kremówki 30% * sól, pieprz * 2 spore pomidory * 1 łyżka koperku

Składniki na ciasto wsypać do dużej miski, szybko zagnieść. Ciastem wyłożyć dno oraz boki foremki na tartę. Nakłuć widelcem i włożyć na 30 minut do lodówki. Piekarnik nagrzać do 180°C. Ciasto piec 15 minut. Cukinię pokroić w cienkie plastry. Przełożyć na sito, posolić, wymieszać i odstawić na sicie na 20 minut (sól wyciągnie wodę z cukinii). Cukinię porządnie wycisnąć z nadmiaru wody. Na patelni rozpuścić 50 g masła. Dodać posiekaną cebulę dymkę. Smażyć przez chwilę, aż zmięknie. Dodać cukinię i smażyć na średnim ogniu przez 3-4 minuty. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do ostudzenia. Jaja wraz ze śmietanką, posiekanym szczypiorkiem, solą i pieprzem zmiksować do połączenia składników. Na podpieczone ciasto wyłożyć cukinię i pomidory pokrojone w plastry, a następnie wylać śmietanę z jajami. Wstawić do piekarnika i piec przez około 30 minut. Posypać koperkiem.

Zupa z cukinii

3 spore cukinie * cebula * 2 ziemniaki * 1 ząbek czosnku * 2 łyżki masła * 1 litr bulionu * ser mozzarella

Cukinię i ziemniaki obrać i pokroić w spore kawałki. W garnku rozpuścić masło i zeszklić na nim cebulę. Dodać cukinię, ziemniaki i czosnek. Całość podsmażyć. Dolać bulion i gotować, aż cukinia będzie bardzo miękka. Do lekko przestudzonej zupy dodać mozzarellę. Całość zmiksować. Posolić, popieprzyć do smaku. Zupa z cukinii świetnie smakuje z grzankami czosnkowymi własnej roboty lub groszkiem ptysiowym. Można też posypać ją ulubionymi ziołami.

Ciasto pomarańczowe z cukinią

2,5 szklanki mąki pszennej * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej * 1 łyżeczka soli * 170 g masła * 2 szklanki cukru * 3 jajka * 2 łyżeczki aromatu waniliowego * ½ szklanki mleka * 3 szklanki startej cukinii * 1 łyżka startej skórki pomarańczowej * 1/4 szklanki soku pomarańczowego * 1 łyżeczka aromatu waniliowego * garść suszonej żurawiny

Nagrzać piekarnik do 175°C. Wysmarować tłuszczem i posypać mąką foremkę. W misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodać jajka, 2 łyżeczki wanilii i mleko. Wmieszać suche składniki tak, aby wszystko się dobrze połączyło. Dodać cukinię, skórkę, sok z pomarańczy i żurawinę. Całość dokładnie wymieszać. Wlać do wysmarowanej i posypanej mąką formy do babki. Piec w temperaturze 175°C przez 50 do 60 minut lub do momentu, kiedy wykałaczka wetknięta w środek ciasta będzie czysta. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie polać lukrem.

Cukinia faszerowana

1 duża cukinia * 1/2 kg mięsa mielonego * duża cebula * 1 pomidor * 2 łyżki natki pietruszki * 2 ząbki czosnku * 1 łyżeczka ziół prowansalskich * ser mozzarella * oliwa

Cukinię przekroić wzdłuż na pół. Łyżką wydrążyć środek. Lekko posolić. Cebulę pokroić w kostkę. Na dużej patelni zeszklić cebulę, dodać mięso i wyciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć mięso. Dodać pomidora obranego ze skóry i pokrojonego w kostkę, natkę pietruszki oraz zioła. Z wydrążonej cukinii zlać sok. Mięsem wypełnić miejsce po pestkach cukinii. Układać w wysmarowanym oliwą naczyniu do pieczenia. Cukinię posypać serem startym na tarce o dużych oczkach. Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piec około 30 minut.

Kwiaty cukinii w cieście naleśnikowym

Kilka kwiatów cukinii * 1 szklanka mąki pszennej * 200 ml wody gazowanej * 3 łyżki mleka * 1 jajko * 1/2 łyżeczki soli * szczypta pieprzu * olej

Ciasto naleśnikowe: mąkę, wodę, jajko, mleko oraz sól i pieprz zmiksować lub wymieszać na gładką masę. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest za rzadkie, dosypać mąki. Jeśli jest za gęste dolać wody. Kwiaty cukinii maczać w cieście. Na patelni rozgrzać olej. Kwiaty cukinii smażyć po minucie z każdej strony do zarumienienia się ciasta. Wyłożyć kwiaty na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Cytrynowy dżem z cukinii

1 dość spora cukinia * 1 szklanka cukru * 1/2 cytryny * 1 galaretka cytrynowa

Cukinię obrać, wydrążyć nasiona i pokroić w kostkę. Pokrojoną cukinię wrzucić do garnka, zasypać cukrem, podlać odrobiną wody i dusić, aż cukinia zmięknie. Zetrzeć skórkę z cytryny, wycisnąć sok. Do gotującej się cukinii dodać sok z cytryny, skórkę i wsypać galaretkę.

Sałatka z surowej cukinii

2 młode cukinie * 3 łyżki oliwy z oliwek * 1/2 łyżki startej skórki z cytryny * 1 łyżka octu winnego * sok z cytryny * 1 łyżeczka miodu * garść pomidorków koktajlowych * 3 plastry szynki * 1 łyżka natki pietruszki

Oliwę, miód, ocet winny dokładnie wymieszać, do otrzymania kremowej konsystencji. Dodać startą skórkę z cytryny. Nożykiem do warzyw o szerokim ostrzu ściąć z cukinii cieniutkie plastry. Posolić je i posypać pieprzem. Obtoczyć dokładnie w marynacie i pozostawić na około 15 minut. Dodać szynkę pokrojoną w paseczki, pomidorki i natkę pietruszki. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Tak przygotowana sałatka jest smacznym i zdrowym dodatkiem do każdego letniego dania obiadowego.

Placki z cukinii

1 duża cukinia * 1 jajko * 2 łyżki mąki pszennej * 2 łyżki posiekanego koperku * ząbek czosnku * sól * pieprz * ser feta * oliwa

Cukinię obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, lekko posolić, odstawić na godzinę. Odlać powstały sok, dodać jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę i posiekany koperek. Dobrze wymieszać. Pokruszyć ser feta i dodać do cukinii. Posolić, popieprzyć do smaku. Na patelni rozgrzać oliwę. Smażyć placki na złoty kolor. Podawać z sosem tzatziki lub jogurtem.

 

Napisz komentarz