fresh vegetables with dip

Kefir, maślanka, zsiadłe mleko – wszystkie te mleczne produkty łączy jedno: są świetnym remedium na gorące dni. Dzięki swoim właściwościom nie tylko
przynoszą ulgę, ale też potrafią zmniejszyć dolegliwości związane z upałem.

Co zrobić, gdy skóra zbytnio przypieczona promieniami słonecznymi jest czerwona i boli? Można zastosować balsamy i kremy łagodzące,
ale nic nie działa tak znakomicie, jak kefir, kwaśna maślanka czy zsiadłe mleko. Dlaczego? Ponieważ w naturalny sposób pomagają odzyskać prawidłowe pH skóry, zaburzone podczas opalania. Mają też dodatkowe właściwości regenerujące dzięki zawartości białka (m.in. kazeiny) oraz witamin A, K, D
i E. Są rozpuszczalne w tłuszczach, więc w tej postaci łatwo przyswajane są przez organizm. Lecznicze działanie przetworzonych produktów mlecznych
nie ogranicza się wyłącznie do działania zewnętrznego. Zawierają białko, wapń, fosfor, magnez i witaminy z grupy B rozpuszczalne w wodzie, łatwo przyswajalne przez organizm. Są źródłem aminokwasów, m.in. tryptofanu, który wyzwala w nas optymizm i chęć życia.

Więcej w czerwcowym numerze Superlini

Napisz komentarz