Niecodzienna kuracja pozwoli ci zrzucić aż 10 kilogramów. Wystarczy, że przez 40 dni będziesz się stosować do wskazówek Jordana Rubina, amerykańskiego znawcy medycyny naturalnej.

Proponowany przez nas sposób żywienia rozsławił i opisał w bestsellerze „Dieta Stwórcy” Jordan Rubin, gdy po kilku latach bezowocnej walki z chorobą Leśniowskiego-Crohna i wydaniu setek tysięcy dolarów na lekarzy postanowił jeść żywność opisaną w Biblii. Tak, mówimy tutaj o jedzeniu z czasów Jezusa: kefirze, baraninie, chlebie ze skiełkowanego ziarna. Jak pokazał czas, ten sposób żywienia nie tylko pomógł tysiącom Amerykanów uporać się z różnymi problemami zdrowotnymi, ale też stał się skutecznym narzędziem w walce z otyłością.

Chudniesz, eliminując rzeczy… zakazane w Starym Testamencie. Dietę komponuje się wyłącznie ze zdrowych, naturalnych składników. Menu obfituje w zbawienne szczepy bakterii, obecne w produktach sfermentowanych.

Na czym polega

Dieta biblijna trwa 40 dni i składa się z trzech dwutygodniowych faz. Pierwsza oczyszcza ciało i stabilizuje poziom cukru we krwi, kolejne rozprawiają się z chorobami i niepotrzebnymi kilogramami. Wszystko według wskazówek z Biblii, zawartych w polskiej wersji książki „Dieta Stwórcy”. W pierwszej fazie możesz jeść zielone warzywa, mięso i ryby, ale unikasz ziaren zbóż, roślin strączkowych i słodkich owoców. W kolejnych dwóch tygodniach włączasz ziarna zbóż . W ostatniej jesz wszystko, łącznie ze słodkimi owocami, ale raz w tygodniu pościsz, pijąc tylko wodę i świeże soki z warzyw. Posiłki starasz się jeść bez pośpiechu, regularnie co 4 godziny, nie licząc kalorii. Jako naturalny sposób wspomagający walkę z nadwagą autor poleca modlitwę, praktyki medytacyjne
i aromatoterapię.

Co wolno jeść

Przede wszystkim żywność ekologiczną, czyli produkty tylko w takiej postaci, w jakiej zostały „stworzone przez Boga”. Oznacza to żywność wolną od hormonów, pestycydów i nawozów sztucznych. Kierując się wskazówkami ze Starego Testamentu, Rubin twierdzi też, że nie wszystkie ryby powinno się jeść. „Tak” dla łososi i pstrąga, „nie” dla suma i węgorza, dla homarów, krabów i małży.

Zdaniem specjalisty

Ocena leczniczego działania diety wymagałaby kosztownych badań klinicznych. Warte polecenia są jednak jej założenia: używanie nieprzetworzonych produktów, gotowanie i celebrowanie posiłków w domu. Dania są aromatyczne, pełne przypraw, które mają właściwości lecznicze i zwiększające termogenezę. Udogodnieniem jest to, że nie trzeba liczyć kalorii.

ZALECANE:

  • Ziarna nieprzetworzone: jęczmień, kukurydza, proso, owies, ryż, żyto, pszenica.
  • Nasiona: słonecznik, sezam, len, dynia.
  • Rośliny strączkowe: soja, soczewica, groch, orzeszki ziemne, fasola.
  • Warzywa: papryka, ogórki, bakłażan, fasola szparagowa, dynia, pomidory.
  • Owoce: cytrusy, wszystkie słodkie, figi, daktyle.
  • Orzechy: brazylijskie, nerkowca, pekan, włoskie, migdały.
  • Pozostałe warzywa: buraki, brukselka, kapusta, karczochy, brokuł, kalafior, marchew, buraki, ziemniaki, rzepa.
  • Wołowina i drób – gotowane lub pieczone. Są źródłem najbardziej wartościowego białka.
  • Ryby dziko żyjące – np. łosoś, śledź, dorsz, halibut, makrela, pstrąg.
  • Tłuszcze: oliwa z oliwek extra vergin, tłoczony na zimno olej lniany lub rzepakowy.
  • Nabiał i jajka: kefir, jogurt, maślanka.

Uwaga: wybieraj produkty bez konserwantów, barwników i dodatku cukru.

ZAKAZANE:

  • Mięso wieprzowe i zrobione z niego wędliny.
  • Ryby hodowlane oraz owoce morza (np. krewetki, małże).
  • Margaryny, olej sojowy, słonecznikowy i kukurydziany.
  • Smażone potrawy (ryby, drób).
  • Białe pieczywo, ryż i makaron, wypieki z białej mąki.
  • Słodycze, także dosładzane aspartamem.
  • Nabiał o bardzo długim terminie ważności oraz lody.
  • Owoce w syropie (z puszki).
  • Orzechy prażone w oleju lub z miodem.
  • Tłuste, słodkie „pogryzki”.
  • Woda z kranu do przygotowania posiłków.

ZASADY DIETY;

TRWA: 40 dni.  

ODCHUDZA: ok. 10 kg. 

MOŻNA JĄ STOSOWAĆ: dowolnie długo (za wyjątkiem fazy pierwszej), nawet przez całe życie.  

POLECANA: osobom, które chcą zgubić nadmiar kilogramów i zadbać o zdrowie. 

SZCZEGOLNIE BOGATA W: magnez, potas, antyoksydanty, białko, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik pokarmowy.

Przykład jadłospisu 3. fazy

Śniadanie

Orzechy z serkiem i miodem (6 porcji)

2 szklanki świeżego twarogu, np. ricotty, szczypta mielonego cynamonu, 2 łyżki miodu, szczypta gałki muszkatołowej, łyżka pokruszonych orzechów włoskich, posiekana gałązka mięty

Wymieszaj składniki na pastę do chleba lub do napełnienia liści cykorii.

II śniadanie

Sałatka z oliwek i mandarynki (12 porcji)

4 drobno posiekane ząbki czosnku, 1/3 filiżanki oliwy z oliwek, liście endywii, cykorii lub kapusty włoskiej, 1/2 szklanki bulionu z kurczaka, 1/2 łyżki pokrojonych oliwek, 2 łyżki kaparów, połówki migdałów, 10 klementynek, 100 g rozdrobnionego sera koziego

Na oliwie zrumień czosnek i dodaj kawałki sałat lub kapusty. Podduś i wlej bulion. Dodaj kapary i oliwki. Gotuj na małym ogniu ok. 15 minut, mieszając. Obierz mandarynki i podziel je na cząstki. Ułóż je na brzegu półmiska, na środek wyłóż duszone sałaty posypane migdałami. Całość posyp pokruszonym serem.

Obiad

Pstrąg po śródziemnomorsku (4 porcje)

4 filety z pstrąga, 1/2 szklanki masła roztopionego, pieprz cytrynowy, duży pomidor, szklanka świeżych liści bazylii, 4 gałązki świeżego oregano, 1/2 szklanki sera feta rozdrobnionego, szklanka orzeszków piniowych, dymki pokrojone w talarki

Rozgrzej piekarnik do 180°C. W brytfance ułóż filety, natarte pieprzem cytrynowym i masłem. W każdym umieść plastry pomidora, kilka liści bazylii i oregano oraz fetę. Zepnij wykałaczką. Posyp orzechami i cebulką. Piecz do godziny.

Podwieczorek

Asbusa – egipskie ciasteczka (16 porcji):

2 i 1/2 szklanki cukru, 2 szklanki kaszy manny, kostka masła, 1/2 l jogurtu naturalnego, woda, połówki migdałów

Rozgrzej piekarnik do 250°C. Wymieszaj w misce kaszkę i cukier, dodaj masło. Zlep składniki ręką. Wlej jogurt i ugniataj ciasto, aż będzie gładkie (możesz dodać wody). Włóż do brytfanki, ułóż na wierzchu migdały i upiecz na złoty kolor.

Kolacja

Zupa z soczewicy i szpinaku (6 porcji)

2 szklanki brązowej soczewicy, 2 liście laurowe, 4 szklanki wody, 1/2 szklanki oliwy z oliwek, duża cebula, 2 ząbki czosnku, 1/2 kg świeżego szpinaku, łyżeczka kminku, po 2 łyżki świeżej kolendry i soku z cytryny, sól i pieprz do smaku, 2 łyżeczki octu
jabłkowego

Ugotuj soczewicę z liściem laurowym do miękkości. Na patelni zrumień posiekane cebulę i czosnek, przełóż do zupy. Dodaj posiekany szpinak, przyprawy, sok. Gotuj, mieszając ok. 20 minut. Przypraw octem.