O nowym serwisie

Superlinia 10/2014

Edytorial:

 

 

Chyba wszyscy lu­bimy święta, rocz­nice i jubileusze. Są doskonałą okazją, aby powspominać, spotkać się z tymi, których lubimy, spę­dzić miło czas. Przygotowując tę „Superlinię”, również mie­liśmy wrażenie, że uczestni­czymy w czymś niezwykłym. Bo to już dwieście pięćdziesią­te wydanie naszego magazy­nu, który przez prawie 21 lat (tak, tak) radzi Czytelniczkom i Czytelnikom, jak żyć zdrowiej i... lżej. Wspieramy ich i trzymamy kciuki. A może wśród Was jest ktoś, kto ma w domu pierwszy numer „Superlinii”? Prosimy o kontakt z redakcją, czeka miła niespodzianka! A ponieważ jubi­leusz najlepiej celebrować w towarzystwie miłych gości, zaprosiliśmy na nasze łamy dwie piękne kobiety: Anię Starmach (s. 14) oraz Kingę Paruzel (s. 76). Opowiedziały nam o swoim dzieciństwie, pełnym wyjątkowych smaków i radości, jaką daje im ich pasja.

Ponieważ nasz „okrągły” numer pojawi się w paź­dzierniku, nie może w nim zabraknąć tematu, który nam, kobietom, kojarzy się właśnie z tym miesiącem. To teraz najwięcej mówi się o naszym zdrowiu i jednym z najważniejszych zagrożeń, czyli raku piersi. Polecamy rozmowę naszej redakcyjnej koleżanki z onkologiem, dr Maritą Rusin, która w codziennej pracy spotyka panie dotknięte tą chorobą (s. 64). Przeczytajcie koniecznie, jak ważne jest wsparcie bliskich i absolutnie nie odkładajcie badań profilaktycznych na później. Teraz jest najlepszy czas, by zadbać o siebie!

 

 

Joanna Zielewska, redaktor naczelna

Superlinia numer 10/2014 już w kioskach !

Magazyn Superlinia
Październik nr 10/2014
 


Kalkulator BMI

(kilogramy)
(centymetry)

Dieta przy zapaleniu trzustki

  • Dieta przy zapaleniu trzustki- Ilustracja 1
    fot. Shutterstock
  • Dieta przy zapaleniu trzustki- Ilustracja 2
    rys. Shutterstock
więcej zdjęć
Zachorowałem na zapalenie trzustki. Czuję się już lepiej, ale ciągle jeszcze mam z nią kłopoty. Stosuję dietę, kupiłem kilka książek kucharskich. Są tam przepisy na różne potrawy, ale nie jestem pewien, co mogę jeść, aby sobie nie zaszkodzić. Mieszkam na wsi, jestem samotnym starszym człowiekiem. Nie bardzo chce mi się gotować dietetyczne potrawy. Czy np. mogę jeść zupy w torebkach, czy mogę pić soki z kartonów? Dlaczego nie mogę jeść potraw zawierających błonnik (dobrze mi robi na trawienie). Czy dietę muszę stosować zawsze? Podajcie spis potraw, których nie wolno jeść, jeśli ktoś jest chory na trzustkę. Chciałbym się też dowiedzieć, czy przewlekłe zapalenie trzustki to bardzo groźne schorzenie i jaka jest jego przyczyna?

Przyczyną ostrego zapalenia trzustki mogą być długotrwałe błędy dietetyczne (pokarmy zbyt bogate w białko i tłuszcze), alkohol, choroby dróg żółciowych oraz urazy tego narządu. Natomiast przewlekłe zapalenie trzustki może być następstwem ostrego procesu zapalnego, przewlekłego alkoholizmu, działania trucizn uszkadzających trzustkę, nadużywania niektórych leków. Nie jest ono bardzo groźnym schorzeniem. W każdej postaci zapalenia trzustki warunkiem wyleczenia jest stosowanie odpowiedniej, rygorystycznej diety. Pacjenci, którzy chorowali na trzustkę, praktycznie muszą ciągle stosować oszczędzającą dietę. Leczenie to ma za zadanie zapewnienie jej największego spokoju i ograniczenie wydzielania soku trzustkowego. Stąd należy unikać potraw silnie pobudzających (ostro przyprawionych) i obfitych posiłków.

Dieta powinna być łatwo strawna, najlepiej bez tłuszczu, z ograniczeniem soli. Przeciwwskazane są potrawy zawierające dużo błonnika ze względu na długie zaleganie w przewodzie pokarmowym. Posiłki powinny być spożywane 5-6 razy dziennie, w niewielkich ilościach.

Podajemy produkty i potrawy zabronione:

Pieczywo i produkty mączne: świeży chleb, chleb razowy, graham, torty, pączki, faworki, placki smażone, kasza gryczana. Mięso i ryby: mięsa tłuste, ryby tłuste (węgorz, łosoś, śledź, makrela, sardynki), ryby solone i wędzone, wędzony drób, dziczyzna. Nie wolno jeść konserw rybnych i mięsnych, pasztetów, kaszanki, salcesonu. Mleko i nabiał: mleko pełne, kwaśna śmietana (słodka 12% śmietana - tak), sery topione, jaja na twardo, sadzone, w majonezie.

Dozwolony jest kefir, natomiast jogurty raczej nie. Podobnie jak tłuszcze: smalec, margaryny, boczek, słonina, skwarki, tłuszcz gęsi. Warzywa: ogórki, rzodkiewka, seler, korniszony, grzyby, surowe warzywa w surówkach, groch, fasola, bób, kapusta, brukiew, cebula. Owoce: wszelkie owoce niedojrzałe, suszone, orzechy, migdały.

Owoce można spożywać w postaci musów lub pieczone (np. jabłka). Desery: torty, ciastka cukiernicze z kremem, pączki, faworki, czekolada, chałwa, lody. Wskazane są galaretki na żelatynie, kisiele, musy, miód, bezy. Napoje: mocna kawa i herbata, czekolada, kakao, napoje gazowane, alkohol pod każdą postacią.

Wskazane jest natomiast picie wód mineralnych, niegazowanych, ale alkalicznych. Przyprawy: wykluczone są ostre przyprawy, takie jak ocet, musztarda, papryka, pieprz, liście bobkowe. Można natomiast używać koperku, kminku, soli w niewielkiej ilości, soku z cytryny, pomidorów.

Należy podkreślić, że osoby chore na trzustkę powinny spożywać potrawy świeże i świeżo przygotowane. Zabronione są potrawy odgrzewane lub odsmażane. Należy unikać produktów konserwowanych, z puszek, zup w torebkach. Trzeba pamiętać, że schorzenia trzustki powodują niedobory wapnia i witamin, które należy uzupełnić, ale po wcześniejszej poradzie u lekarza.

Odpowiada lek. med. Marcin Pustkowski

Dodaj komentarz

Komentarz
Podpis
Email
(nie zostanie wyświetlone, tylko do wiadomości redakcji)

Komentarze

  • a nie łatwiej byłoby wymienić to co można jeść????

    ~hahahahahahah 2014-07-12 19:49:48

  • Nie wymagajmy od lekarza znajomości poprawnej polszczyzny. Od tego są poloniści ...

    ~Koko 2014-02-02 09:55:16

  • Do Haliny: U góry piszą "Podajemy produkty i potrawy zabronione". Alkohol wykluczony.

    ~Adela 2013-08-17 00:56:09

  • to te napoje jak w końcu można czy nie?wskazane galaretki żelatyny....napoje mocna kawa...alkohol pod każdą postacią?co to jest!!!!!!

    ~Halina 2013-08-16 21:51:53

  • Do wkurzonego: w tekście jest napisane: Dozwolony jest kefir, natomiast jogurty raczej nie. Podobnie jak tłuszcze: smalec...... Czyli kefir jest dozwolony, reszta produktów, podobnie jak jogurt nie jest. Czy to tak trudno czytać ze zrozumieniem?! Ale to zdanie złożone, więc może i jego Pan nie zrozumiał...

    ~Karola 2013-07-27 07:42:05

  • Jak to miło kogoś krytykować. A może trochę wiecej zrozumienia i jakieś małe dziękuje za dobra radę.

    ~Chora 2013-07-10 22:34:51

  • Miałem guz na głowie trzustki 6 cm. Miesiąc temu był 2 cm. dziś robie USG. Ciekawe

    ~tomasz 2013-06-14 09:44:22

  • ludzie wy chyba nie umiecie czytac ze zrozumieniem!!! pisze wyraznie produkty zabronione!!! wsrod nich jest tylko dopisane ze kefir jest dozwolony a reszta absolutnie nie... nie jestem autorem tego postu ani polonista ale od razu zrozumialem o co chodzi...

    ~paolo25 2013-06-02 00:38:06

  • Drogi Autorze ! Przeczytał pan choć raz napisany przez siebie artykuł? Chyba nie,niechlujstwo totalne !

    ~iwett 2013-05-28 09:15:18

  • to pisał chyba jakiś debil albo półgłówek! Cytuję: Dozwolony jest kefir... Warzywa: ogórki, rzodkiewka, seler... To w końcu ogórki są dozwolone czy zabronione? Bo z takiej składni nic nie wynika. "Dozwolony jest kefir... Podobnie jak tłuszcze: smalec, margaryny, boczek..." - czy to znaczy, że boczek jest dozwolony?

    ~wkurzony 2013-05-25 21:15:37

  • To pisał Polak? Wskazane alkohole,pączki itd. Nie wiem ktos sobie żartuje? Tekst nie ma ładu ani składu. Jedno wyklucza drugie. Proponuje zredagować,bo jeszcze ktoś się rozchoruje...

    ~Bob 2013-01-18 19:08:20

  • Witam serdecznie , Mój maż ma zapalenie trzustki obowiązuje go dieta , mam problem bo nie wiem gdzie mogę znaleźć jakieś przepisy na obiady jakie mogę gotować.

    ~Maria 2012-08-02 17:32:13