Od redakcji

 

Mieliśmy ułatwić sobie codzienne życie, ale niestety zaczęliśmy sobie szkodzić. Z pośpiechu, dla wygody, a czasem też z lenistwa coraz chętniej sięgamy w sklepach po jedzenie, które nie wyma­ga przygotowania, długo się nie psuje, pięknie wygląda i zachęcająco pachnie. Niby wiemy, że im więcej takich „zalet”, tym mniej korzyści dla zdrowia, ale i tak robimy swoje. Tłumaczymy sobie, że skoro jest sprzedawane, to jest jadalne. I chociaż wiemy, że statystyczny Polak zjada rocznie ponad 40 kg cukru, 4,4 kg soli, a oprócz tego ok. 3,5 kg konserwantów, barwników, zagęstników, wzmac­niaczy i innych chemikaliów, to nie mamy wątpliwości, że może to mieć wpływ na nasze zdrowie. I z pewnością ma, bo przecież nigdy wcześniej nie było tylu alergii i trudnych do zdiagnozowania (oraz leczenia!) chorób. Na szczęście jednak coraz więcej osób mówi „nie” życiu w pośpiechu i jedzeniu byle czego. Szukamy czystych miejsc i dobrej wody, doceniamy aktywność i uważnie czytamy etykiety. Tak jak bohaterki naszego reportażu (s. 72), które blogując, znalazły sposób na zdrowsze życie. Nam wiele ich pomysłów bardzo się spodobało. Do życia wolnego od toksyn zachęca też coraz więcej znanych osób. W tym numerze „Superlinii” Anna Mucha i Sylwia Wiesenberg pokazują, że nie jest to wcale trudne, a daje radość, zdrowie i mnóstwo energii. Wszystkim, którzy chcieliby przekonać się, jak wiele zyskujemy, pozbywając się z życia, a przede wszystkim z talerza, szkodliwych substancji, polecamy sprawdzone sposoby na detoks (s.8). To łatwe, tanie i szybko wchodzi w krew.

 

Joanna Zielewska

 

Redaktor naczelna.

Superlinia numer 09/2014 już w kioskach !

Magazyn Superlinia
Wrzesień nr 09/2014
 


Kalkulator BMI

(kilogramy)
(centymetry)

Pieczenie stóp

  • Pieczenie stóp- Ilustracja 1
    fot. Shutterstock
Kliknij ilustrację, aby ją powiększyć
Od jakiegoś czasu pieką mnie stopy. Podobno to od cukrzycy, ale ja na nią nie choruję. Ireneusz

Rzeczywiście, przyczyną „piekących stóp” jest często cukrzyca, jednak winowajcami mogą być również inne choroby. W Pana liście brakuje określenia, jak długo trwa to uczucie. Przyczyną krótkotrwałego pieczenia stóp może być bowiem nadwrażliwość na barwniki używane w tkaninach czy skórze butów. Pieczenie jest też – obok swędzenia i widocznych zmian na skórze – objawem grzybicy stóp.

W przewlekle (wiele tygodni) trwającym pieczeniu przyczyną może być uszkodzenie nerwów obwodowych. Chodzi tutaj o nerwy czuciowe, zbierające informacje z całego ciała i przekazujące je do mózgu. Jeśli taki nerw ulegnie uszkodzeniu, to zamiast prawidłowych informacji o dotyku, bólu, uczuciu ciepła czy zimna zaczyna wysyłać błędny sygnał w postaci „pieczenia”. Uszkodzenie tych nerwów zwane jest neuropatią czuciową. Poza cukrzycą (neuropatia cukrzycowa) najczęstszą przyczyną „pieczenia stóp” jest nadużywanie alkoholu oraz niedobór witaminy B12.

Cukrzyca może przebiegać bezobjawowo tak długo, aż rozwiną się powikłania, np. pieczenie stóp. Warto zatem wybrać się do lekarza, by ustalić przyczynę pieczenia.
Niezależnie od przyczyn tej dolegliwości pomóc może noszenie skarpet bawełnianych zanurzanie stóp w zimnej wodzie, unikanie długotrwałego stania czy stosowanie środków przeciwbólowych.

Porad udziela lekarz rodzinny Marcin Pustkowski.

Dodaj komentarz

Komentarz
Podpis
Email
(nie zostanie wyświetlone, tylko do wiadomości redakcji)