Od redakcji

Przez wiele lat nikt o nim nie słyszał. No może z wyjątkiem nielicznej grupy pacjentów z tak zwaną chorobą trzewną. Potem został nagle okrzyknięty wrogiem numer jeden naszego zdrowia, winnym zaburzeń trawienia, alergii, słabej odporności i coraz powszechniejszej otyłości. Dziś słychać pierwsze głosy, że sam w sobie wcale nie jest taki straszny, tylko po prostu jest go w naszym życiu za dużo. Mowa oczywiście o glutenie, białku obecnym w większości zbóż, ale także w wielu produktach, które kupujemy codziennie. I rzeczywiście jemy go znacznie więcej niż kiedyś, co nie każdemu wychodzi na zdrowie. A więc jak jest naprawdę? Biorąc pod uwagę, że każdy z nas jest inny, przygotowaliśmy weekendowy test  (s. 12). Proste, smaczne i bezglutenowe menu, opracowane przez naszego dietetyka, pomoże Wam sprawdzić, czy to właśnie gluten negatywnie wpływa na samopoczucie. Jeśli po dwóch dniach poczujecie się lepiej, lżej, a energii przybędzie, to może warto kontynuować nasz bezglutenowy program. Na początek wystarczy urlop od pszennych bułek, ciast i gotowych wędlin. Zamiast nich polecamy prawdziwe skarby pełni lata, czyli pomidory (s. 54). Na ciepło lub na zimno, z dodatkami lub bez, zawsze pełne najbardziej wartościowych składników odżywczych – tym niezastąpionego likopenu, który chroni przed wieloma groźnymi chorobami. Dojrzewające w słońcu pomidory mają go najwięcej. Biegnijmy więc na targ, a po udanych zakupach zapraszamy do lektury naszego magazynu. 

Joanna Zielewska

 

Redaktor naczelna.

Superlinia numer 08/2014 już w kioskach !

Magazyn Superlinia
Sierpień nr 08/2014
 


Kalkulator BMI

(kilogramy)
(centymetry)

Pieczenie stóp

  • Pieczenie stóp- Ilustracja 1
    fot. Shutterstock
Kliknij ilustrację, aby ją powiększyć
Od jakiegoś czasu pieką mnie stopy. Podobno to od cukrzycy, ale ja na nią nie choruję. Ireneusz

Rzeczywiście, przyczyną „piekących stóp” jest często cukrzyca, jednak winowajcami mogą być również inne choroby. W Pana liście brakuje określenia, jak długo trwa to uczucie. Przyczyną krótkotrwałego pieczenia stóp może być bowiem nadwrażliwość na barwniki używane w tkaninach czy skórze butów. Pieczenie jest też – obok swędzenia i widocznych zmian na skórze – objawem grzybicy stóp.

W przewlekle (wiele tygodni) trwającym pieczeniu przyczyną może być uszkodzenie nerwów obwodowych. Chodzi tutaj o nerwy czuciowe, zbierające informacje z całego ciała i przekazujące je do mózgu. Jeśli taki nerw ulegnie uszkodzeniu, to zamiast prawidłowych informacji o dotyku, bólu, uczuciu ciepła czy zimna zaczyna wysyłać błędny sygnał w postaci „pieczenia”. Uszkodzenie tych nerwów zwane jest neuropatią czuciową. Poza cukrzycą (neuropatia cukrzycowa) najczęstszą przyczyną „pieczenia stóp” jest nadużywanie alkoholu oraz niedobór witaminy B12.

Cukrzyca może przebiegać bezobjawowo tak długo, aż rozwiną się powikłania, np. pieczenie stóp. Warto zatem wybrać się do lekarza, by ustalić przyczynę pieczenia.
Niezależnie od przyczyn tej dolegliwości pomóc może noszenie skarpet bawełnianych zanurzanie stóp w zimnej wodzie, unikanie długotrwałego stania czy stosowanie środków przeciwbólowych.

Porad udziela lekarz rodzinny Marcin Pustkowski.

Dodaj komentarz

Komentarz
Podpis
Email
(nie zostanie wyświetlone, tylko do wiadomości redakcji)