Od redakcji

 

Mieliśmy ułatwić sobie codzienne życie, ale niestety zaczęliśmy sobie szkodzić. Z pośpiechu, dla wygody, a czasem też z lenistwa coraz chętniej sięgamy w sklepach po jedzenie, które nie wyma­ga przygotowania, długo się nie psuje, pięknie wygląda i zachęcająco pachnie. Niby wiemy, że im więcej takich „zalet”, tym mniej korzyści dla zdrowia, ale i tak robimy swoje. Tłumaczymy sobie, że skoro jest sprzedawane, to jest jadalne. I chociaż wiemy, że statystyczny Polak zjada rocznie ponad 40 kg cukru, 4,4 kg soli, a oprócz tego ok. 3,5 kg konserwantów, barwników, zagęstników, wzmac­niaczy i innych chemikaliów, to nie mamy wątpliwości, że może to mieć wpływ na nasze zdrowie. I z pewnością ma, bo przecież nigdy wcześniej nie było tylu alergii i trudnych do zdiagnozowania (oraz leczenia!) chorób. Na szczęście jednak coraz więcej osób mówi „nie” życiu w pośpiechu i jedzeniu byle czego. Szukamy czystych miejsc i dobrej wody, doceniamy aktywność i uważnie czytamy etykiety. Tak jak bohaterki naszego reportażu (s. 72), które blogując, znalazły sposób na zdrowsze życie. Nam wiele ich pomysłów bardzo się spodobało. Do życia wolnego od toksyn zachęca też coraz więcej znanych osób. W tym numerze „Superlinii” Anna Mucha i Sylwia Wiesenberg pokazują, że nie jest to wcale trudne, a daje radość, zdrowie i mnóstwo energii. Wszystkim, którzy chcieliby przekonać się, jak wiele zyskujemy, pozbywając się z życia, a przede wszystkim z talerza, szkodliwych substancji, polecamy sprawdzone sposoby na detoks (s.8). To łatwe, tanie i szybko wchodzi w krew.

 

Joanna Zielewska

 

Redaktor naczelna.

Superlinia numer 09/2014 już w kioskach !

Magazyn Superlinia
Wrzesień nr 09/2014
 


Kalkulator BMI

(kilogramy)
(centymetry)

Dieta 1200 kcal na schudnięcie i humor

  • Dieta 1200 kcal na schudnięcie i humor - Ilustracja 1
    fot. Photo Disc
Kliknij ilustrację, aby ją powiększyć
Proponujemy ci dietę, która ułatwi schudnięcie, poprawi samopoczucie, doda energii. W skład jej jadłospisu wchodzą produkty, które są najskuteczniejszym i najzdrowszym sposobem także na poprawę humoru.

TRWA: kilka tygodni.

ODCHUDZA: 2kg w ciągu tygodnia.

MOŻNA JĄ POWTARZAĆ: kilka razy w roku.

NIEWSKAZANA DLA: dzieci, młodzieży dojrzewającej, kobiet w ciąży i karmiących.

SZCZEGÓLNIE BOGATA W: pełnowartościowe białko (tryptofan), nienasycone kwasy tłuszczowe, potas, witaminy z grupy B, cynk i magnez.

DZIENNA DAWKA KALORII: 1200.

UWAGA: SZYBKO POPRAWIA HUMOR!

Banany, produkty bogate w białko i węglowodany złożone oraz orzechy szybko podniosą poziom hormonu szczęścia – serotoniny. Banany można spożywać w formie surowej, jako musy i kremy, oraz w postaci suszonej.

Najmniej trzy posiłki dziennie powinny zawierać produkty bogate w białko (jajka, sery żółte, ryby) oraz pożyteczne węglowodany złożone (brązowy ryż, makaron z mąki razowej, pieczywo wieloziarniste).

Korzystnie na samopoczucie wpływa potas, zapobiegający apatii i osłabieniu. Sięgaj po pomidory, ananasy i ziemniaki. Pamiętaj, że nic tak nie poprawia samopoczucia, jak kawałek czekolady. Nie rezygnuj z picia kakao z chudym mlekiem.

Opinia eksperta, dr hab. n. med. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska, Przewodnicząca Rady Promocji Zdrowego Żywienia Człowieka

  • Shake z ananasa i banana, shake dla zmysłów, z czekoladą, kakao i migdałami, eliksir młodości, zapiekanka pomidorowa i inne smakowite dania tej diety nie tylko poprawiają humor, ale i dodają energii, odchudzają. Dieta zawiera pełnowartościowe białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały. Minus 1 kg w 7 dni. Polecam!

1 DZIEŃ

Śniadanie 180 kcal

Kromka pieczywa razowego, twarożek chudy (do posmarowania, 1 łyżeczka), 3 plasterki polędwicy z indyka, 2 plastry ananasa z puszki, herbatka z aronii bez cukru.

II Śniadanie 280 kcal
Shake z banana
• 1 średni banan
• kubek jogurtu naturalnego 0%
• łyżeczka zarodków pszennych
Składniki zmiksować.

Obiad 456 kcal
Zapiekane ziemniaki (1 porcja), szklanka soku grejpfrutowego.
Zapiekane ziemniaki (5 porcji)
• 1 kg ziemniaków
• ząbek czosnku
• 100 g margaryny 
• 2 jajka
• 1 1/5 szklanki mleka 0,5%
• 1 łyżka stołowa jogurtu naturalnego
• sól, pieprz
Obrać ziemniaki, pociąć na plastry grubości 3-5 mm i pozostawić w zimnej wodzie, aby nie ściemniały. Sos przygotować z jajek, mleka, jogurtu i margaryny. Składniki roztrzepać, doprawić do smaku solą i pieprzem, podgrzać i ubijając gotować 7-8 minut. Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną i czosnkiem. Pokrojone ziemniaki ułożyć w naczyniu i zalać sosem. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni C około 1 godziny. 

Podwieczorek 143 kcal

Miseczka suszonych bananów (100 g), szklanka soku wielowarzywnego.

Kolacja 240 kcal

Kromka chleba graham, 8 listków zielonej sałaty, pasta z dorsza wędzonego, herbata zielona.
Pasta z dorsza wędzonego
• 50 g dorsza wędzonego
• 50 g sera białego chudego
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek
• szczypiorek
• sól, pieprz do smaku
Dorsz i ser rozgnieść, szczypiorek pokroić, składniki wymieszać.

2 DZIEŃ

Śniadanie 285 kcal

Grejpfrut, 3 łyżki muesli z orzechami, jogurt probiotyczny (150 g).

II Śniadanie 200 kcal
Shake z ananasa i banana
• 1/2 banana
• 2 plastry ananasa
• kubek kefiru
Składniki zmiksować. Podawać schłodzony.

Obiad 416,5 kcal

Zapiekanka z pomidorami
• 3 pomidory
• 3 ziemniaki
• cebula
• 2 łyżki oleju
• 2 jajka
• szklanka mleka 0,5%
• 1 łyżka mąki
• 30 g sera żółtego
• koperek, sól

Ziemniaki ugotować w łupinach, obrać po wystygnięciu i pokroić w plastry. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w plastry. Cebulę pokrojoną w talarki podsmażyć na oleju.
Natłuścić olejem naczynie żaroodporne i układać warstwami ziemniaki, cebulę i pomidory, oprószyć każdą warstwę solą. Na górze powinny być ziemniaki. Jajka roztrzepać z mlekiem i mąką i wylać na ziemniaki. Posypać startym serem i koperkiem. Piec 35-40 minut.

Podwieczorek 62,5 kcal

Szklanka soku warzywnego.

Kolacja 170 kcal
Ser biały chudy (100 g), 2 kromki pieczywa chrupkiego z sezamem, pół ogórka, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, herbata owocowa.

3 DZIEŃ

Śniadanie 240 kcal

Bułka grahamka (50 g), 2 łyżeczki przecieru pomidorowego (do posmarowania), 3 plasterki szynki z indyka, herbata owocowa bez cukru.

II Śniadanie 326 kcal

Eliksir młodości
• szklanka soku z marchwi
• morela
• suszona figa
• 1/2 banana
• łyżeczka kiełków lub zarodków pszennych
• 2 łyżeczki płatków owsianych
• łyżeczka pestek z dyni
Składniki zmiksować, podawać schłodzony.

Obiad 380 kcal

Surówka z marchewki i słonecznika (100 g), kotleciki z fasoli (1 porcja).
Kotleciki z fasoli (5 porcji)
• 100 g kaszy perłowej 
• 200 g fasoli jaś 
• cebula
• 50 g bułki tartej 
• 2 jajka
• 1 łyżka mleka 0,5%
• 2 łyżki natki pietruszki
• sól
• pieprz
• musztarda
• 100 g płatków kukurydzianych 
Fasolę zalać wodą i pozostawić do napęcznienia na noc. Ugotować kaszę do miękkości. Fasolę zmiksować na gładką masę, dodać posiekaną cebulę, bułkę tartą i 1 jajko. Doprawić do smaku. Uformować klopsy. Pozostałe jajko ubić z mlekiem i obtaczać w nim klops, a potem w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Układać kotleciki na wysmarowaną olejem blachę. Przykryć folią aluminiową i schładzać godzinę. Piec w temperaturze 170 stopni C, 25-30 minut, aż kotleciki będę zrumienione i chrupiące.
Przed podaniem posypać natką.

Podwieczorek 228 kcal

Ryż z jabłkami (150 g). 

Kolacja 90 kcal
Surówka z selera, jabłka i marchwi (150 g).

4 DZIEŃ

Śniadanie 378 kcal

Jajecznica na parze (2 jajka), surówka z rzodkiewek (100 g), kromka pieczywa ze słonecznikiem.

II Śniadanie 202,5 kcal

3 łyżki muesli z owocami suszonymi, szklanka mleka 0,5%.

Obiad 336 kcal
Pstrąg pieczony w folii (150 g), brązowy ryż (100 g ugotowanego), surówka z kapusty kiszonej (100 g).

Podwieczorek 332 kcal
Shake dla zmysłów
• szklanka napoju sojowego o smaku waniliowym
• pół banana
• kostka czekolady gorzkiej
• łyżeczka gorzkiego kakao
• łyżeczka posiekanych migdałów
• łyżeczka zarodków pszennych
Składniki zmiksować.

Kolacja 40 kcal
Talerz startej marchewki (150 g), woda mineralna.

5 DZIEŃ

Śniadanie 293 kcal

Twarożek z orzechami włoskimi, 2 kromki pieczywa chrupkiego.
Twarożek z orzechami włoskimi
• 150 g sera białego chudego
• 1 łyżka jogurtu naturalnego
• 5 posiekanych orzechów
• świeży ogórek
• łyżka posiekanej natki pietruszki
• sól
Ser rozgnieść, ogórek pokroić, składniki wymieszać.

II Śniadanie 123 kcal
Czarne jagody (150 g) polane jogurtem naturalnym 0%.

Obiad 336,5 kcal
Makaron razowy z pieczarkami
• 200 g ugotowanego makaronu
• 150 g pieczarek
• 1 łyżka oleju
• 2 łyżki startego sera żółtego
• zielenina
• sól, pieprz
Pieczarki poddusić na oleju, doprawić, dodać ser. Wymieszać z makaronem, posypać zieleniną.

Podwieczorek 150 kcal
Szklanka kakao z mlekiem 0,5% (1 łyżeczka cukru).

Kolacja 300 kcal
3 plastry szynki z kurczaka z warzywami, papryka, 2 kromki chleba z ziarnami sojowymi, 1 łyżeczka przecieru pomidorowego.

6 DZIEŃ

Śniadanie 235 kcal

Owsianka z miodem
• 3 łyżki płatków owsianych
• szklanka mleka 0,5%
• łyżeczka miodu
• łyżeczka cytryny
• garść rodzynek
Płatki ugotować na mleku, dodać rodzynki, przestudzić. Dodać miód i sok z cytryny.

II Śniadanie 170 kcal
Kromka pieczywa wieloziarnistego posmarowana twarożkiem, posypana słonecznikiem, sezamem i zarodkami pszennymi.

Obiad 305 kcal
Bakłażany po prowansalsku (1 porcja).
Bakłażany po prowansalsku (4 porcje)
• 680 g bakłażana 
• 1000 g pomidorów 
• ząbek czosnku
• 3 łyżki białego wina wytrawnego
• tymianek
• sól
• pieprz
• 2 liście laurowe
•100 g oleju słonecznikowego do smażenia
• natka pietruszki
Obrać bakłażany i pokroić wzdłuż na plastry. Kawałki posolić po obu stronach. Pomidory obrać ze skóry, wydrążyć nasiona i posiekać. Czosnek rozgnieść. Ugotować pomidory z czosnkiem, winem, tymiankiem, liściem laurowym przez 30 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Bakłażany podsmażyć na oleju, aż zbrązowieją. Dodać do sosu pomidorowego i gotować na wolnym ogniu około 60 minut. Posypać pietruszką.

Podwieczorek 150 kcal
2 plastry ananasa z puszki polane jogurtem naturalnym.

Kolacja 226 kcal
Pasta z pieczarek (150 g), kromka chleba razowego. 
Pasta z pieczarek (3 porcje)
• 150 g pieczarek 
• 300 g chudego sera białego 
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• cebula
• sól, pieprz
• natka pietruszki
Pieczarki i cebulę poddusić na oliwie, doprawić, ser rozgnieść, natkę pokroić. Składniki wymieszać.

7 DZIEŃ

Śniadanie 274 kcal

Pasta z sera, pomidora i szczypiorku, 2 kromki pieczywa chrupkiego, szklanka soku grejpfrutowego.

II Śniadanie 120 kcal
Sałata zielona z oliwkami i pomidorem (150 g). 

Obiad 482 kcal
Omlet z bananem, szklanka wody mineralnej.
Omlet z bananem
• 2 jajka
• 2 łyżki mąki
• pół banana
• pomarańcza
• 1 łyżeczka margaryny
• 2 łyżeczki cukru
Obranego banana pokroić w plasterki, pomarańczę w półplasterki. Dodać cukier i podsmażyć na margarynie. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na pianę, żółtka utrzeć z łyżeczką cukru. Wymieszać żółtka z białkami i mąką. Usmażyć omlet na patelni teflonowej. Ciepłe owoce wylać na omlet i zsunąć go na talerz.

Podwieczorek 62,5 kcal
Szklanka soku warzywnego.

Kolacja 209 kcal
Kromka pieczywa razowego z tuńczykiem z wody (100 g), pomidor, szczypiorek.

Dodaj komentarz

Komentarz
Podpis
Email
(nie zostanie wyświetlone, tylko do wiadomości redakcji)

Komentarze

  • Nie podoba mi sie ta dieta. Kazdego dnia posilki powinny miec zblizona ilosc kalorii a nie np kolacja raz 300 a raz 50 kcal

    ~Ana 2013-02-19 23:27:11

  • Skąd znaleźliście informacje że 100 g suszonych bananów to 143 kcal ?

    ~Agnieszka 2013-02-17 22:33:20

  • działa to przynajmniej?

    ~Alena 2012-12-11 01:50:03