Przejdź do obecnej strony

Superlinia 10/2014

Edytorial:

 

 

Chyba wszyscy lu­bimy święta, rocz­nice i jubileusze. Są doskonałą okazją, aby powspominać, spotkać się z tymi, których lubimy, spę­dzić miło czas. Przygotowując tę „Superlinię”, również mie­liśmy wrażenie, że uczestni­czymy w czymś niezwykłym. Bo to już dwieście pięćdziesią­te wydanie naszego magazy­nu, który przez prawie 21 lat (tak, tak) radzi Czytelniczkom i Czytelnikom, jak żyć zdrowiej i... lżej. Wspieramy ich i trzymamy kciuki. A może wśród Was jest ktoś, kto ma w domu pierwszy numer „Superlinii”? Prosimy o kontakt z redakcją, czeka miła niespodzianka! A ponieważ jubi­leusz najlepiej celebrować w towarzystwie miłych gości, zaprosiliśmy na nasze łamy dwie piękne kobiety: Anię Starmach (s. 14) oraz Kingę Paruzel (s. 76). Opowiedziały nam o swoim dzieciństwie, pełnym wyjątkowych smaków i radości, jaką daje im ich pasja.

Ponieważ nasz „okrągły” numer pojawi się w paź­dzierniku, nie może w nim zabraknąć tematu, który nam, kobietom, kojarzy się właśnie z tym miesiącem. To teraz najwięcej mówi się o naszym zdrowiu i jednym z najważniejszych zagrożeń, czyli raku piersi. Polecamy rozmowę naszej redakcyjnej koleżanki z onkologiem, dr Maritą Rusin, która w codziennej pracy spotyka panie dotknięte tą chorobą (s. 64). Przeczytajcie koniecznie, jak ważne jest wsparcie bliskich i absolutnie nie odkładajcie badań profilaktycznych na później. Teraz jest najlepszy czas, by zadbać o siebie!

 

 

Joanna Zielewska, redaktor naczelna

Superlinia numer 10/2014 już w kioskach !

Magazyn Superlinia
Październik nr 10/2014
 


Kalkulator BMI

(kilogramy)
(centymetry)

Sałatka z marchewki z orzechami, suszonymi morelami, papryką i makiem

  • Sałatka z marchewki z orzechami, suszonymi morelami, papryką i makiem- Ilustracja 1
    Przepisy wigilijne: Sałatka z marchewki z orzechami, suszonymi morelami, papryką i makiem
Kliknij ilustrację, aby ją powiększyć
Nawet na tradycyjnie zastawiony stół możesz przemycić kilka pysznych zup i sałatek, dzięki którym twój plan odchudzania nie legnie w gruzach. Świąteczny przepis na pyszną i zdrową Wigilię.

6 porcji, ok. 230 kcal każda

Składniki:


5 średnich marchewek,
średni strąk czerwonej papryki,
małe opakowanie suszonych moreli,
2 łyżki posiekanych orzechów laskowych lub włoskich,
2 łyżki oliwy z oliwek,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
łyżka suchego maku,
sok z połówki pomarańczy,
szczypta soli,
świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

Marchewki obierz, utrzyj na dużych oczkach tarki jarzynowej.

Paprykę przekrój, usuń gniazda nasienne, strąk pokrój w cienkie paski.

Morele wypłucz, pokrój tak samo jak paprykę. 

Oliwę połącz starannie z sokiem z pomarańczy, do smaku posól, przypraw pieprzem.

Wymieszaj: marchewkę, paprykę i morele, dodaj mak i orzechy, wlej oliwę z sokiem, delikatnie zamieszaj.

Sałatkę wstaw na 30–45 minut do lodówki.

Przed podaniem posyp posiekaną natką.

 

Dodaj komentarz

Komentarz
Podpis
Email
(nie zostanie wyświetlone, tylko do wiadomości redakcji)