Zapewne po to, żeby się oderwać od nawału pracy związanej z wysłaniem do druku tego numeru „Superlinii”, wybiegłam myślami w przyszłość. Zaczęłam się zastanawiać, czy i kiedy zostanie wynaleziona dieta idealna, zapewniająca wszystkim ludziom życie zdrowe i wolne od ciężaru zbędnych kilogramów. Albo kiedy naukowcy skonstruują malutkie urządzenie, które wszczepione pod skórę sprawi, że każdy z nas będzie zjadał tylko tyle, ile jest mu w danym momencie niezbędne – i ani jednej kalorii więcej. Wtedy mogłybyśmy uroczyście wydać ostatni numer naszego miesięcznika i oddać się słodkiemu nicnierobieniu. No cóż, pomarzyć dobra rzecz...

Na razie jednak przed wszystkimi sporo pracy. Przed nami – ponieważ w redakcji zawsze jest coś nowego i nieoczekiwanego do zrobienia. Przed naszymi Czytelniczkami i Czytelnikami, którzy chcą zmienić swój styl życia na zdrowszy, a swoje ciało uwolnić od nadwagi. Co jest im potrzebne, żeby sprostać tym niełatwym zadaniom? Przede wszystkim silna motywacja. Poza tym przyda się dobry przykład. W tym numerze takich przykładów nie brakuje. Agata i Bartek opowiadają o swojej walce z nadmiarem ciała. Oboje odnieśli wielkie zwycięstwo. Teraz ich motywacją jest każde spojrzenie w lustro na nową sylwetkę i na zdjęcia z niedawnej przeszłości.

Myślę, że nie warto czekać na wyniki pracy naukowców.

Trzeba już teraz mocno wziąć swój los w swoje ręce i walczyć o nową, udoskonaloną wersję siebie. Życzę sukcesów!

Autor: Redaktor naczelna

Superlinia numer 05/2014 już w kioskach !

Magazyn Superlinia
Maj nr 05/2014
 


Kalkulator BMI

(kilogramy)
(centymetry)

Kotlety z soi

  • Kotlety z soi- Ilustracja 1
    fot. Shutterstock
Kliknij ilustrację, aby ją powiększyć
6 porcji, każda 265 kcal

Składniki:

2 szklanki nasion soi,
2 jajka,
1/4 szklanki mleka,
1 kromka białego chleba,
2 łyżki mąki,
1 średnia cebula,
2 ząbki czosnku,
pieprz,
sól,
olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Ugotowaną i odcedzoną soję przekręcić przez maszynkę, dodać namoczony w mleku i odciśnięty chleb, zrumienioną na tłuszczu cebulę, jajka, pieprz, sól i rozdrobniony czosnek. Wymieszać, uformować kotlety, obtoczyć je w mące i obsmażyć na oleju z obu stron na rumiano.

Dodaj komentarz

Komentarz
Podpis
Email
(nie zostanie wyświetlone, tylko do wiadomości redakcji)