Od redakcji

 

Mieliśmy ułatwić sobie codzienne życie, ale niestety zaczęliśmy sobie szkodzić. Z pośpiechu, dla wygody, a czasem też z lenistwa coraz chętniej sięgamy w sklepach po jedzenie, które nie wyma­ga przygotowania, długo się nie psuje, pięknie wygląda i zachęcająco pachnie. Niby wiemy, że im więcej takich „zalet”, tym mniej korzyści dla zdrowia, ale i tak robimy swoje. Tłumaczymy sobie, że skoro jest sprzedawane, to jest jadalne. I chociaż wiemy, że statystyczny Polak zjada rocznie ponad 40 kg cukru, 4,4 kg soli, a oprócz tego ok. 3,5 kg konserwantów, barwników, zagęstników, wzmac­niaczy i innych chemikaliów, to nie mamy wątpliwości, że może to mieć wpływ na nasze zdrowie. I z pewnością ma, bo przecież nigdy wcześniej nie było tylu alergii i trudnych do zdiagnozowania (oraz leczenia!) chorób. Na szczęście jednak coraz więcej osób mówi „nie” życiu w pośpiechu i jedzeniu byle czego. Szukamy czystych miejsc i dobrej wody, doceniamy aktywność i uważnie czytamy etykiety. Tak jak bohaterki naszego reportażu (s. 72), które blogując, znalazły sposób na zdrowsze życie. Nam wiele ich pomysłów bardzo się spodobało. Do życia wolnego od toksyn zachęca też coraz więcej znanych osób. W tym numerze „Superlinii” Anna Mucha i Sylwia Wiesenberg pokazują, że nie jest to wcale trudne, a daje radość, zdrowie i mnóstwo energii. Wszystkim, którzy chcieliby przekonać się, jak wiele zyskujemy, pozbywając się z życia, a przede wszystkim z talerza, szkodliwych substancji, polecamy sprawdzone sposoby na detoks (s.8). To łatwe, tanie i szybko wchodzi w krew.

 

Joanna Zielewska

 

Redaktor naczelna.

Superlinia numer 09/2014 już w kioskach !

Magazyn Superlinia
Wrzesień nr 09/2014
 


Kalkulator BMI

(kilogramy)
(centymetry)

Dieta obniżająca cholesterol i trójglicerydy

Superlinia, 5/2008 strona 66-68
  • Dieta obniżająca cholesterol i trójglicerydy- Ilustracja 1
    fot. Shutterstock
  • Dieta obniżająca cholesterol i trójglicerydy- Ilustracja 2
    fot. Shutterstock
więcej zdjęć
Otyłość to nie tylko problem estetyczny. Często towarzyszy jej podwyższony poziom cholesterolu i trójglicerydów, co może prowadzić do miażdżycy, jednej z powszechnie występujących chorób. Oto dieta, która skutecznie likwiduje te zagrożenia. 

TRWA: kilka tygodni

ODCHUDZA: ok. 3/4 kg w ciągu tygodnia.

MOŻNA JĄ POWTARZAĆ: bez ograniczeń, ale jeśli to możliwe warto skonsultować jej dłuższe stosowanie z dietetykiem.

POLECANA: osobom z nadwagą lub otyłością, mającym problemy z podwyższonym stężeniem cholesterolu i trójglicerydów.

NIEWSKAZANA DLA: kobiet w ciąży oraz karmiących matek, rosnących dzieci, osób bardzo aktywnych fizycznie i tych o wrażliwym przewodzie pokarmowym.

SZCZEGÓLNIE BOGATA W: nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B, antyoksydanty (zwłaszcza witaminę E i C) oraz błonnik pokarmowy.

DZIENNA DAWKA KALORII: 1400

Jednym z najważniejszych elementów tej diety jest jej niska wartość kaloryczna. Warto wiedzieć, że utrata kilogramów u osób cierpiących na nadwagę lub otyłość (zwłaszcza otyłość brzuszną) przyczynia się do zmniejszenia stężenia cholesterolu i trójglicerydów. Nadmierne stężenie tych dwóch wskaźników w organizmie stanowi poważne ryzyko pojawienia się chorób układu krążenia, które stanowią w Polsce główną przyczynę zgonów.

W diecie ograniczono produkty zawierające duże ilości niebezpiecznych tłuszczów nasyconych, które podnoszą stężenie cholesterolu we krwi. Z tego powodu w czasie stosowania diety zakazana jest wieprzowina, boczek, kiełbasa, masło, a także produkty mleczne o wysokiej zawartości tłuszczu np. sery pleśniowe, mozzarella czy feta. Ważne jest natomiast zwrócenie uwagi na nienasycone kwasy tłuszczowe obecne m.in. w oleju słonecznikowym, sojowym, orzechach włoskich, laskowych, migdałach oraz morskich rybach. Te ostatnie produkty korzystnie wpływają na pracę układu krążenia.

Ze względu na podwyższone stężenie trójglicerydów w organizmie ważne jest również unikanie słodyczy (ciastek, batonów, cukierków), dużych ilości owoców (zarówno świeżych, jak i suszonych), produktów skrobiowych o dużym stopniu przetworzenia (np. bagietek, pszennych bułek), a także alkoholu.
W czasie stosowania diety konieczne jest dbanie o odpowiednie nawodnienie organizmu. Każdego dnia należy wypijać około 6–8 szklanek napojów. Dopuszczalne są delikatne napary ziołowe, herbatki owocowe oraz woda mineralna.

  • DZIEŃ 1.

ŚNIADANIE ok. 390 kcal
Muesli z jogurtem i orzechami

• szklanka chudego jogurtu naturalnego o kaloryczności nie więcej niż 50 kcal w 100g • 4 łyżki płatków owsianych • 2 łyżki otrąb pszennych lub żytnich • 5 połówek orzechów włoskich • średnie kiwi

2 ŚNIADANIE ok. 120 kcal
Kanapka z pieczonym kurczakiem i ogórkiem

• pół kromki chleba pełnoziarnistego lub typu graham z czubatą łyżką serka naturalnego o obniżonej zawartości tłuszczu • plasterek pieczonego fileta z piersi kurczaka • mały ogórek świeży • pół małej czerwonej papryki • listki cykorii

OBIAD ok. 440 kcal
Indyk pieczony z bazylią

• 140 g fileta z piersi indyka • kilka łyżek lekkiego bulionu • listki świeżej bazylii • przyprawy

Szpinak duszony z czosnkiem
• pół opakowania mrożonego szpinaku • czosnek • przyprawy

Surówka z pomidorów
• kilka liści sałaty lodowej • 2 średnie pomidory • łyżka oleju słonecznikowego lub sojowego • przyprawy • 35 g suchej kaszy gryczanej • zielenina (koperek, natka pietruszki, szczypiorek) • szklanka soku pomidorowego

Fileta z piersi indyka rozbij cienko i posyp przyprawami. Następnie ułóż na nim listki bazylii, przełóż do naczynia żaroodpornego, polej delikatnie bulionem i piecz w temperaturze około 180–200 st. C przez około pół godziny. Szpinak przełóż do małego rondelka, podduś chwilę, dodaj świeżo wyciśnięty czosnek i dopraw. Sałatę porwij na mniejsze listki, dodaj olej i pokrojone na kawałki pomidory. Dopraw. Danie podawaj z ugotowaną na sypko kaszą, wymieszaną z posiekaną zieleniną. Do picia – sok pomidorowy.
 
PODWIECZOREK ok. 140 kcal
Sok wyciśnięty z dużego czerwonego grejpfruta.

KOLACJA ok. 270 kcal
Kanapki ze słonecznikowym serkiem i kiełkami

• mała grahamka • 1/3 kostki chudego twarogu • kilka łyżek chudego mleka – dla nadania odpowiedniej konsystencji • łyżeczka nasion słonecznika, zielenina • przyprawy • średni pomidor • 2 kwaszone ogórki

  • DZIEŃ 2.

ŚNIADANIE ok. 390 kcal
Pomidory faszerowane twarożkiem i oliwkami

• 2 średnie pomidory • pół kostki chudego twarogu • kilka łyżek chudego mleka – dla nadania odpowiedniej konsystencji • 4 oliwki – czarne lub zielone • zielenina • przyprawy • listki sałaty lodowej • 5 większych rzodkiewek • duża bułeczka orkiszowa lub duża grahamka

2 ŚNIADANIE ok. 140 kcal

Jogurt z kawałkami mandarynki i migdałami

• małe opakowanie chudego jogurtu naturalnego • średnia mandarynka • 5 migdałów

OBIAD ok. 450 kcal
Łosoś z wody z sosem czosnkowo-miętowym

• 50 g fileta z łososia • listki pietruszki • sok z cytryny • ziele angielskie  • przyprawy, sos czosnkowo-miętowy: • 1/3 opakowania serka naturalnego o obniżonej zawartości tłuszczu • czosnek • listki mięty • przyprawy

Surówka z czerwoną fasolką
• 3 liście kapusty pekińskiej • mały ogórek świeży • pół małej czerwonej papryki • 2 łyżki czerwonej fasolki z puszki • łyżka oleju słonecznikowego • sok z cytryny (ewentualnie ocet winny)• zielenina • przyprawy • 35 g suchego makaronu pełnoziarnistego • zielenina

Łososia skrop sokiem z cytryny. Do rondelka wlej wodę i zagotuj z dodatkiem soku z cytryny, listków pietruszki i ziela angielskiego. Gdy zawrze, wrzuć rybę i gotuj przez kilkanaście minut . Serek wymieszaj ze świeżo wyciśniętym czosnkiem, miętą i przyprawami. Kapustę drobno poszatkuj, dodaj kawałki ogórka, papryki, fasolkę, olej, zieleninę i dopraw. Danie podawaj z ugotowanym na półtwardo makaronem wymieszanym z posiekaną zieleniną.

PODWIECZOREK ok. 140 kcal
2 średnie jabłka lub 1 duże

KOLACJA ok. 270 kcal
Sałatka ryżowa z krewetkami

• 25 g suchego brązowego ryżu • 100 g małych krewetek świeżych lub z puszki
• 2 małe pomidory • mały świeży ogórek • łyżka oleju słonecznikowego • zielenina • przyprawy

  • DZIEŃ 3.

ŚNIADANIE ok. 360 kcal
Wiosenne kanapki z pieczonym kurczakiem

• 2 kromki chleba pełnoziarnistego lub typu graham posmarowane naturalnym serkiem o obniżonej zawartości tłuszczu • 4 plasterki pieczonego kurczaka • 6–8 większych rzodkiewek • mały świeży ogórek • listki cykorii

2 ŚNIADANIE ok. 160 kcal
Shake pomarańczowy z cynamonem

• małe opakowanie chudego jogurtu naturalnego • pół małej pomarańczy • sok z cytryny • odrobina startego cynamonu
• 10 orzechów laskowych

OBIAD ok. 460 kcal
Cielęcina pieczona z sosem pieczarkowym

• 80 g chudej cielęciny np. udziec • przyprawy, sos pieczarkowy: • 5 średnich pieczarek • pół małej cebulki • łyżeczka oleju rzepakowego • 1/3 puszki pomidorów
• 2 łyżki zielonego groszku • kilka łyżek lekkiego bulionu • zielenina • przyprawy

Surówka z białej kapusty i marchewki
• szklanka poszatkowanej białej kapusty • 2 małe marchewki lub 1 średnia • pół małej cebulki • łyżeczka oleju słonecznikowego • zielenina • przyprawy • 35 g suchej kaszy jaglanej • zielenina

Cielęcinę posyp przyprawami, zawiń w folię i piecz w temperaturze 180–200 st. C przez 35–40 minut. Pieczarki pokrój na plasterki, cebulkę drobno posiekaj i obsmaż razem na niewielkiej ilości oliwy. Następnie dodaj pomidory z puszki (wcześniej można je zmiksować na jednolitą konsystencję) i groszek. Duś razem, dodaj zieleninę i dopraw. Danie podawaj z ugotowaną kaszą jaglaną wymieszaną z posiekaną zieleniną.

PODWIECZOREK ok. 120 kcal

Mała gruszka i kiwi.

KOLACJA ok. 310 kcal
Sola z patelni

• 100 g fileta z soli lub innej chudej ryby np. dorsza, mintaja, morszczuka, pangi
• sok z cytryny • przyprawy

Pieczone warzywa
• pół małej cukinii • 2 małe pomidory •pół małej papryki czerwonej lub żółtej • łyżeczka oliwy • zielenina • przyprawy • pół grahamki lub bułeczki orkiszowej

  • DZIEŃ 4.

ŚNIADANIE ok. 420 kcal
Maślanka z muesli i pestkami dyni

• szklanka chudej maślanki • 6 łyżek muesli z orzechami • 2 łyżki otrąb pszennych lub żytnich • 2 płaskie łyżeczki pestek z dyni • 2–3 łyżki mrożonych malin

2 ŚNIADANIE ok. 120 kcal
Kanapka z pasztetem sojowym i warzywami

• pół kromki chleba pełnoziarnistego lub typu graham • czubata łyżka pasztetu sojowego • 2 kwaszone ogórki • pół średniej papryki • listki sałaty

OBIAD ok. 430 kcal
Sałatka z zieloną fasolką i kawałkami tuńczyka

• 35 g suchego makaronu pełnoziarnistego np. typu penne lub świderki • puszka tuńczyka w sosie własnym • pół opakowania mrożonej fasolki szparagowej • 2 średnie pomidory • 1,5 łyżeczki oleju słonecznikowego • 4 sztuki oliwek zielonych lub czarnych • zielenina • przyprawy

Makaron ugotuj na półtwardo. Fasolkę ugotuj w małej ilości wody lub na parze. Pomidory pokrój w ćwiartki. Tuńczyka podziel na mniejsze części. Oliwki pokrój w paseczki. Przygotowane składniki wymieszaj ze sobą, dodaj olej, zieleninę i dopraw.

PODWIECZOREK ok. 130 kcal
Duża pomarańcza.

KOLACJA ok. 310 kcal
Serek ziarnisty z chrupiącą rzodkiewką

• opakowanie serka ziarnistego o obniżonej zawartości tłuszczu • 6–8 większych rzodkiewek • garść kiełków • zielenina • przyprawy • 1,5 kromki chleba pełnoziarnistego • pół średniej kalarepki

Dodaj komentarz

Komentarz
Podpis
Email
(nie zostanie wyświetlone, tylko do wiadomości redakcji)

Komentarze

  • do Pan1Banan.... po co w takim razie szukasz diet? Podoba mi się ta dieta i pewnie z niej skorzystam.

    ~Nina 2014-06-17 18:35:24

  • Mojej siostrze poziom cholesterolu obniżył się po diecie kapuścianej i tabletkach Magic Kaps. Nie dość że udało się jej schudnąć to poprawił się jej stan zdrowia. Szczęściara.

    ~Katerzyna 2014-06-06 15:31:02

  • Jestem postawiona pod murem. Skorzystam z waszej diety. Dziekuje.

    ~Halina 2013-09-18 21:54:06

  • Kilka tygodni i tylko 3-dniowa rozpiska posiłków? To wolę umrzeć na zawał niż jeść co 3 dni to samo...

    ~Pan1Banan 2013-05-07 23:48:46